OKO 500 porodica, odnosno 1.500 do 2.000 ljudi, moglo bi da se nađe u istoj situaciji kao porodica Petrović iz Beograda, koja je poslednjih dana zaokupila pažlju javnosti - da završe usred noći, sa decom, na ulici, kao beskućnici!

Petrovići, inače zaštićeni stanari koji su decenijama živeli u privatnom stanu, u Njegoševoj 65 u Beogradu, iseljeni su petak uz asistenciju policije, u ranim jutarnjim časovima, pošto su okupljeni građani punih 18 sati sprečavali njihovo izbacivanje. Jutro posle iseljenja Snežana i Dobrila Petrović dočekale su u stanu kume, dok su deca noć provela kod oca.

- Izvršitelji su me psihički maltretirali do tri sata posle ponoći, posle čega sam pokupila lične stvari i izašla - kaže Dobrila. - Radnici koje su poveli sa sobom ostali su da pakuju stvari. Bravu su nam zamenili, a popis stvari izvršili bez nas.

PROČITAJTE JOŠ - KRAJ DRAME NA VRAČARU PORODICA PETROVIĆ REŠILA STAMBENI PROBLEM: Pomogli nam Vučić i SNS, imaćemo krov nad glavom

Pored ove porodice, još 500 sličnih vodi sudske sporove da bi dokazali da imaju pravo da žive u privatnim stanovima u koje su njihovi preci useljeni posle rata. Reč je o nekretninama koje nisu nacionalizovane, već su ostale privatne, ali je država u njih, baš kao i u društvene stanove, useljavala druge ljude.

Te porodice su, ravnopravno kao i svi ostali u nekadašnjoj državi, izdvajale za stambeni fond, ali nisu mogle da konkurišu za stan, jer se smatralo da imaju rešeno stambeno pitanje. “Zaštićeni stanari” su zaista bili zaštićeni do pre 15-20 godina, kada su sudovi počeli da donose presude na njihovu štetu. Prekretnica je bilo tumačenje Zakona o stanovanju iz 1973.

NIJE RESTITUCIJA! SVI mediji su preneli da je sporni stan u Njegoševoj 65 vraćen u postupku restitucije, pa je Agencija za restituciju saopštila da ta nekretnina nije ni bila predmet restitucije, i da se iseljenje sprovodi na osnovu odluke nekog drugog organa. Oglasila se i Komora javnih izvršitelja, koja je saopštila da je postupajući izvršitelj samo sprovodio pravnosnažnu i izvršnu odluku Prvog osnovnog suda u Beogradu.

U njemu se navodi da se novo stanarsko pravo na privatnom stanu ne može steći posle te godine. Pojedini sudovi, uključujući i Prvi beogradski, pred kojim se vodio postupak u slučaju porodice Petrović, tumačili su ovo kao da se stanarsko pravo ne može ni naslediti.

I Vrhovni i Ustavni sud su, međutim, u nekoliko presuda ovo demantovali. Tako je USS 2013, odlučujući o ustavnoj žalbi V. I. iz Niša, decidirano rekao da oni koji su udajom ili rođenjem postali članovi domaćinstva posle 1973. imaju trajno pravo korišćenja stana! Uprkos stavu USS, koji je obavezujući za sve sudove u zemlji, srpsko pravosuđe je presudilo na štetu porodice Petrović i desetina drugih.

- Neujednačena primena i tumačenje zakona uzrokovali su brojna iseljenja i gubitke stanarskih prava - kaže Maja Nešić, predsednica Udruženja građana za zaštitu prava zaštićenih stanara u privatnom vlasništvu.

foto N.Skenderija

Ona tvrdi da su u pitanju “koruptivne presude, čiji je cilj bila eliminacija zakupaca u interesu vlasnika, koji su na taj način rešavali problem neefikasnosti države”.

- Srbija mora da nađe pravni lek, jer postoji potencijalna opasnost da i svi ostali zakupci u stanovima fizičkih lica jednog dana dođu u nemilost dvostrukih aršina sudova. Sudska praksa se mora ujednačiti - kaže Nešićeva.

Ona se osvrće i na slučaj porodice Petrović.

PROČITAJTE JOŠ - Savski venac: Barikade za izvršitelje

- Na postupanje izvršitelja nije uticala činjenica da je sudska odluka o obustavi izvršenja u postupku pred Višim sudom - kaže Nešićeva, i zaključuje da je zastrašujuće da žena kojoj se nepravedno ukida stanarsko pravo, na osnovu kojeg bi dobila drugi stan po novom Zakonu o stanovanju, sa porodicom prolazi kroz psihičku, moralnu, i fizičku torturu.

Nekretnina od 88 kvadrata pripala je Petrovićima kada je Dobrilina svekrva Branislava menjala dva manja stana za jedan veći sa opštinom Vračar, i sa vlasnicima sklopila ugovor o korišćenju.

- Jedan od trojice naslednika pokrenuo je sudski postupak da ih iseli još 2006. Bez obzira na to što se ispostavilo da on nikada nije preneo stan na sebe, i da je vodio postupak u ime oca, sud mu je, naloživši iseljenje Petrovića, praktično dao ceo stan. Dobrilina žalba na rešenje o izvršenju stajala je u nečijoj fioci punih pet meseci! - kaže Maja Nešić.

PROČITAJTE JOŠ - RESTITUCIJA: Bezuspešno iseljenje u opštini Vračar; Petrovići traže stan od države pre nego što napuste stan

Inače, kako saznajemo, Grad Beograd, shodno novom Zakonu o stanovanju, priprema preseljenje prvih 30 porodica zaštićenih stanara u nove stanove. Ukoliko im USS usvoji žalbu, možda će se i Petrovići uskoro naći među njima.