U Sabornom hramu Presvete Bogorodice nakon svete arhijerejske liturgije, patrijarh srpski Irinej sa članovima Svetog arhijerejskog sinoda, obavio je svečano ustoličenje episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija, prenela je RTRS.

Ovom događaju prisustvovali su član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, u ime Vlade Republike Srpske ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić i ministar finansija Zoran Tegeltija, Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Srbije Aloeksandra Vučića, pripadnici Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH i druge zvanice, sveštenstvo, predstavnici lokalne vlasti i brojni vernici.

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve na redovnom zasedanju 25. maja izabrao je episkopa Fotija za episkopa zvorničko-tuzlanskog sa sedištem u Bijeljini.

Vladika Fotije je na tom mestu nasledio vladiku Hrizostoma, koji je 3. septembra ustoličen za mitropolita dabrobosanskog.

Vladika Fotije (Sladojević) rođen je 1. februara 1961. godine u Dujakovcima u Banjaluci.

foto B.Milošević

PROČITAJTE JOŠ: U manastiru Mleševa ustoličen episkop Atanasije

Osnovnu školu završio je u Čurugu, a Srednju tehničku školu u Novom Sadu.

On 1983. godine upisuje Bogoslovski fakultet u Beogradu na kojem je 1988. diplomirao.

Potom dve godine provodi na postdiplomskim studijama u Erlangenu u Nemačkoj.

foto B.Milošević

Po povratku iz Nemačke na praznik Svetog Dimitrija 1990. godine prima monaški čin u manastiru Kovilj u Eparhiji bačkoj i iste godine na praznik Arhangela Mihaila episkop bački Irinej (Bulović) rukopolaže ga za jerođakona, a zatim na praznik Svetog Save 1991. godine za sveštenomonaha.

Od 1992. do 1993. jeromonah Fotije provodi kao sveštenoslužitelj u manastiru Bođani, a narednih pet godina od 1993. do 1998. radi kao profesor u Bogosloviji Svetog Arsenija u Sremskim Karlovcima, gde ga i zatiče izbor za episkopa dalmatinskog.

foto B.Milošević

Episkop Fotije je hirotonisan 1999. na Duhove u Sabornoj crkvi u Sremskim Karlovcima, a za episkopa dalmatinskog ustoličen je na praznik Svetog apostola Luke i Svetog Petra Cetinjskog, 31. oktobra iste godine u Sabornoj crkvi u Šibeniku.

Prema odluci Svetog arhijerejskog sabora, episkop Fotije je postavljen za v.d. rektora obnovljene Bogoslovije "Sveta Tri Jerarha" u manastiru Krka 2002. godine.