UKUPNA vrednost imovine za koju će biti obeštećeni stari vlasnici i njihovi naslednici znaće se do kraja ovog meseca, potvrđeno je za "Novosti" u Agenciji za restituciju. Kako kažu, ostalo je još nešto malo da se sabere u Vojvodini, posle čega će procena vrednosti biti poslata Ministarstvu finansija.

Posle toga, Ministarstvo određuje koeficijent po kom će biti isplaćivano obeštećenje. Na primer, ako je koeficijent 15 ili 20 odsto, to znači da će stari vlasnik ili naslednik dobiti taj postotak procenjene vrednosti svoje imovine. Koliki će biti koeficijent, pre svega zavisi od toga koliko vredi sve ono što ne može da se vrati u naturi, odnosno što mora da bude finansijski nadoknađeno. Jer za restituciju je iz budžeta predviđeno maksimalno dve milijarde evra. Upravo zbog toga, najveći iznos koji pojedincu može da bude isplaćen jeste pola miliona evra, bez obzira na tržišnu vrednost oduzetog.

Obeštećenje će biti isplaćivano u obveznicama, sa godišnjom kamatom od dva odsto, počevši od 15. decembra 2018. Osobe mlađe od 65 godina dobiće ga u 12 jednakih godišnjih rata, osobe stare između 65 i 70 u 10 rata, a stariji od 70 u pet godišnjih rata. Vlasnici će novac za obveznice dobiti isključivo ukoliko njima trguju na berzi.

PROČITAJTE JOŠ: Naknada dinastiji

Tome će prethoditi isplata bespovratne akontacije u gotovini, u visini 10 odsto od procenjene vrednosti konkretne imovine.

- Zakon jeste predvideo da isplata akontacija počne proletos, ali to nije bilo moguće dok se ne utvrdi iznos obeštećenja. Njega, opet, nije bilo moguće odrediti dok Ministarstvo finansija ne utvrdi koeficijente. Predlog koeficijenta Ministarstvo šalje Vladi, i tek ona svojom odlukom utvrđuje koeficijent. Prve akontacije biće isplaćene 15 dana od donošenja pravosnažnih rešenja o iznosu obeštećenja.

PROČITAJTE JOŠ: 4.000 porodica čeka da im država vrati otete njive

Pošto je Agencija već donela 800-1.000 pozitivnih rešenja o obeštećenju koja čekaju koeficijent da bi se utvrdio konkretan iznos isplate, ukoliko na njih ne bude žalbe, te akontacije mogle bi da budu isplaćene već ove jeseni ili početkom sledeće godine.

Procene su da će obeštećenje dobiti od 25 do 30 odsto građana kojima su uvaženi zahtevi za povraćaj imovine. Agenciji za restituciju do sada je podneto ukupno 76.000 zahteva za povraćaj ili obeštećenje.

PROČITAJTE JOŠ: Obeštećenje starih vlasnika čija je imovina oduzeta posle Drugog svetskog rata krenuće 2018. godine

VRAĆANjE SAMO UZ ZAHTEV

REDAKCIJI "Novosti" javljali su se čitaoci s pitanjem zašto se u slučaju da postoji više naslednika, a da nisu svi predali zahtev za restituciju, onima koji su ga podneli vraća samo njihov nasledni deo, dok se ostatak zadržava. U Agenciji kažu da imovina, po zakonu, ne može biti vraćena onome ko je nije tražio, a ne može biti vraćena ni nekom drugom.