MINISTRI unutrašnjih poslova i državne uprave i lokalne samouprave Nebojša Stefanović i Branko Ružić potpisali su sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji između dva ministarstva, čiji je cilj uspostavljanje elektronske evidencije o državljanima Srbije. To znači da je od od ponedeljka počeo upis podataka iz Knjige državljana u Centralni registar.

Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je da država konačno postaje servis građana i da oni više neće biti kuriri koji trče od šaltera do šaltera sa gomilom papira u rukama.

- Šalteri i papirologija konačno postaju prošlost. Sada je 21. vek i građanima i privredi moramo da olakšamo život, a ne da budu robovi birokratije - poručila je Brnabićeva, a prenela je Vladina kancelarija za medije.

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kazao je da je potpisani sporazum novi korak ka unapređenju elektronske uprave u našoj zemlji, te da će se uspostavljanjem jedinstvene elektronske evidencije o državljanima Srbije ubrzati postupci prilikom izdavanja dokumenata, uz pojednostavljenu proceduru.

- Građani više neće morati da čekaju na šalterima za uverenje o državljanstvu, a i državni organi, koji prikupljaju neophodna dokumenta umesto njih, moći će te podatke da provere istog trenutka uvidom u Centralni registar. Sve će to olakšati i ubrzati ceo proces, od čega će najveću korist imati građani - rekao je Stefanović. - Prenosom podataka iz postojećih evidencija koje nisu centralizovane dobićemo jedinstvenu elektronsku bazu koja garantuje bolje vođenje podataka i bržu dostupnost, ali i veću bezbednost podataka o ličnosti koji se nalaze u evidenciji - rekao je Stefanović.

Ministar Ružić je kazao da se uspostavljanjem elektronske evidencije o državljanima Srbije pojednostavljuje rešavanje zahteva građana prema upravi.

- Ovo je revolucionarna promena za sve nas i znam da se svi tome radujemo - rekao je Ružić.


PROTIV KORUPCIJE

PREMIJERKA Ana Brnabić je kazala da su elektronski servisi jedan od prvih instrumenata u borbi protiv korupcije. Dodala je i da ne može da se razmišlja o poboljšanju uslova poslovanja i uvođenju više elektronskih servisa za privredu i građane ukoliko matične knjige nisu u elektronskom obliku.