U KRAGUJEVCU je u ponedeljak otvoren Centar za vantelesnu oplodnju u čiju su gradnju i opremanje Fondacija "Dragica Nikolić" i država uložile više od 130 miliona dinara.

Svečanom otvaranju ovog centra, koji će raditi u okviru Ginekološko-akušerske klinike u kragujevačkom Kliničkom centru, prisustvovao je i predsednik Aleksandar Vučić.

Predsednica Fondacije Dragica Nikolić kazala je da ona i njena porodica nisu želeli da im zadužbine budu samo zidine, već da zadužbina bude i plač novorođene dece, osmesi srećnih roditelja.

Fondacija je u izgradnju Centra za vantelesnu oplodnju investirala oko 84 miliona dinara, dok je ostatak učešće države, odnosno Ministarstva zdravlja.

- Ovo je ulaganje u život i u budućnost. Ovo je velika i važna stvar, posebno za mlade bračne parove - rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

On je kazao da je veoma srećan i ponosan što je Fondacija uložila ogroman novac u ovaj projekat, kao i da je dan otvaranja centra veoma važan za Kragujevac.

- Ako ne budemo razumeli da su nam deca važnija od svega, ne vredi nam sve ovo što radimo u ekonomiji. Imamo celu generaciju manje nego neke druge zemlje, čitavu generaciju radnika, obrazovanih ljudi, pojedini delovi Srbije su nam pusti - kazao je predsednik Vučić.

U novoizgrađenoj zdravstvenoj ustanovi, površine oko 350 kvadratnih metara, lečiće se parovi koji imaju problem da obezbede potomstvo, iz regiona, čijih oko dva miliona stanovnika gravitira ka Kragujevcu. Klinički centar u ovom gradu dosad nije imao mogućnost da obavlja vantelesnu oplodnju u svojoj zdravstvenoj ustanovi, pa se od 150 do 200 parova godišnje upućivalo u druge centre.