TEHNIČAR u zoni jonizujućeg zračenja u JP "Nuklearni objekti Srbije" (JP NOS) Aleksandar Panić dobio je otkaz jer je v. d. direktora posumnjao da je kriv jer su "Novosti" objavile da je u ovom preduzeću otpad iz hangara za radioaktivni materijal nedeljama stajao na livadi.

Osim otkaza dobio je i krivičnu prijavu za odavanje službene tajne. Uz tekst o nepropisno čuvanom otpadu objavljena je fotografija koja to dokumentuje, a Panić je optužen da je on krivac što je ona dospela do "Novosti".

Sporna fotografija prikazuje burad i sanduke iz hangara za radioaktivni otpad koji su nedeljama stajali na livadi, usred kruga koji dele JP NOS i Institut za nuklearne nauke Vinča.

Fotografija je objavljena u "Večernjim novostima" 16. marta 2017. godine, kao ilustracija uz tekst "Burad iz hangara u Vinči - na livadi".

"Novosti" su došle u posed fotografije na kojoj se jasno vidi da otpad iz hangara u kom se skladište radioaktivni materijali stoji na otvorenom prostoru najmanje dva meseca, na njega pada kiša i sneg.

POSLOVNA TAJNA NA LIVADI DIREKTOR je službenom tajnom proglasio prizor koji je svakog dana moglo da vidi oko 1.000 zaposlenih u Institutu Vinča i u JP NOS. Taj otpad iz hangara stajao je na livadi i mogao je bilo ko da ga gleda i fotografiše. Nedaleko odatle je put kojim se svakog dana zaposleni prevoze do svojih radnih mesta - objašnjava Pantić.

- Nakon što je tekst objavljen, direktor je napravio istragu, kojom je utvrđeno da je osim mene još najmanje četvoro kolega imalo pristup toj fotografiji - priča Aleksandar Panić za "Novosti". - Iako nema nijedan dokaz za to, direktor je odlučio da sam ja kriv i samo na osnovu sumnje me suspendovao na tri meseca, smanjio platu na jednu trećinu i podneo krivičnu prijavu. Pre nekoliko dana, na osnovu iste te sumnje potpisao mi je otkaz. Na kućnu adresu mi je 14.6. uveče stigao telegram da se javim u firmu radi potpisivanja dokumentacije. Nisam znao da je reč o otkazu, ali sam pretpostavljao. Zdravstveno stanje mi se pogoršalo, otvorio sam bolovanje, javio sam se da ne mogu da dođem tog dana i zamolio odlaganje. Posle tri radna dana, međutim, na oglasnoj tabli osvanulo je rešenje o Panićevom otkazu.

Za naš list on kaže da ga je iznenadio ovakav postupak, jer je protivpravan i jer je direktor sebi dao za pravo da tuži, sudi i presuđuje u isto vreme. Zbog toga je Panić podneo prijavu inspekciji rada, kao i tužbu protiv Arbutine, zbog nezakonitog otkaza.

- Svoj posao radim odgovorno, prvo u Institutu Vinča, a potom u JP NOS, gde sam menjao radna mesta prema potrebi posla, pa samim tim i pretpostavljene i direktora - priča Panić za "Novosti".

Ključni razlog zbog kog nije smeo da dobije otkaz je to što ne postoji nijedan dokaz za direktorove optužbe.

Direktor Arbutina za "Novosti" kaže da je svako odgovoran za svoje postupke i za njih snosi posledice.

- Neka nadležni organi donesu sud da li sam ja ili neko drugi uradio nešto protivzakonito - naglašava Arbutina, koji za Panića tvrdi da je imao niz propusta u radu.