SRPSKA patrijaršija uputila je poslednje upozorenje Rumunskoj pravoslavnoj crkvi da prekine nekanonsko delovanje ili će međusobni odnosi biti - prekinuti.

Rumunska pravoslavna crkva ne samo što nastavlja sa antikanonskim upadima u jurisdikciju SPC nego ih još proširuje na čitavu srpsku kanonsku teritoriju. Rumunski sveštenici protivno crkvenim propisima već godinama deluju u Timočkoj, sve češće i u Braničevskoj eparhiji, a nekoliko slučajeva preklapanja nadležnosti zabeleženo je i u državama regiona.

Višegodišnji problem kršenja kanonskih teritorija i neovlašćenog delovanja sveštenika iz Rumunije na prostoru SPC bio je tema i ovogodišnjeg zasedanja Svetog arhijerejskog sabora SPC. Najviše telo ponovilo je da je spremno i na najteži korak - prekid odnosa.

- Ukoliko Rumunska crkva sa takvom krajnje nebratoljubivom i etnofiletističkom praksom ne prestane u najskorijoj budućnosti, Sveti sinod će biti primoran da načini mučan, ali jedini mogući korak - da prekine liturgijsko i kanonsko opštenje sa ovom crkvom sve do njenog povratka "k poznaniju prava" - navedeno je u saopštenju Svetog sabora.

Ovo, drugo po redu, upozorenje patrijaršiji u Bukureštu došlo je posle zaoštravanja sukoba između dve crkve zbog pojave rumunskih sveštenika u eparhijama i izvan Timočke Krajine, gde je to već redovna pojava, ali i posle tenzija vezanih za prošlogodišnje održavanje Velikog svepravoslavnog sabora na Kritu.

Suština problema leži u službi rumunskih sveštenika u Istočnoj Srbiji. Oni pripadaju zvanično registrovanoj eparhiji Dakija feniks, nadležnoj za rumunske vernike na prostoru srpskog Banata. Klirici ove eparhije, međutim, prelaze Dunav i obavljaju obrede i u Timočkoj Krajini, iako crkvenu nadležnost tamo ima isključivo Eparhija timočka Srpske pravoslavne crkve.

U Patrijaršiji u Beogradu objašnjavaju da je Sveti sinod više puta ukazivao na to da je reč o odstupanju univerzalnih pravila u pravoslavlju.

- Ponašanje rumunske jerarhije primer je šovinističke zloupotrebe Crkve. I Jerusalimska patrijaršija je trpela njihovo nekanonsko delovanje u Jerihonu. Slične upade Rumuni čine u kanonskom prostoru Ruske crkve, a u Moladviji su uspostavila svoju paralelnu strukturu. Rumunski upadi su svojevremeno dopirali i do Albanije, sa poznatom velikorumunskom idejom da svi vlahofoni, pa i Cincari na jugu Albanije, jesu Rumuni. Sporili su se i sa Bugarskom crkvom, opet "po vlaškom pitanju" - objasnio je nedavno episkop bački Irinej.

Rumunski cilj je, kako naglašava vladika bački, da Vlasima, koji su ili srpskog ili vlaškog, ili dvojnog identiteta, nametnu rumunski identitet. Ukratko - da Vlasi, hteli - ne hteli, postanu Rumuni.


BEZ BLAGOSLOVA

NAJVIŠA tela Srpske crkve nekoliko puta su se obraćala Patrijaršiji u Bukureštu i njenom poglavaru Danilu sa zahtevom da spreči delovanje rumunskih sveštenika na prostoru koji im ne pripada. Odgovora nije bilo, a ista praksa je nastavljena.

Po pravilima u pravoslavlju, klirici jedne crkve imaju pravo služenja obreda na teritoriji pod jurisdikcijom druge crkve samo uz prethodno odobrenje i uz obavezno pominjanje jerarhije lokalne verske zajednice. Rumunski sveštenici ovo pravilo zaobilaze, a sa njihovim blagoslovom se podižu hramovi, služe liturgije, osnivaju parohije...