NEKADAŠNjI komandant Gorske garde Jugoslovenske vojske u otadžbini za vreme Drugog svetskog rata, Nikola Kalabić, rehabilitovan je i sada se smatra neosuđivanom osobom. Rešenje o rehabilitaciji doneo je dr Dragan Obradović, sudija Višeg suda u Valjevu, a protiv njega se može u roku od 30 dana izjaviti žalba Apelacionom sudu u Beogradu.

Rešenjem suda, ništavom se smatra sedam odluka Državne komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača tokom Drugog svetskog rata, koje se odnose na Nikolu Kalabića, donete od marta do septembra 1945. Takođe, i četiri odluke Zemaljske komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača tokom Drugog svetskog rata, donete od aprila do oktobra iste godine, a takođe se odnose na Kalabića. Ništavim se smatraju i sve pravne posledice svih odluka.

I rešenje Sreskog suda u Mionici, od 11. septembra 1946. godine smatra se ništavim, kojim je Kalabiću konfiskovana sva imovina. Rešenje o rehabilitaciji ima 36 stranica, a zahtev za pokretanje postupka pre pet godina podnela je Vesna Dragojević iz Valjeva, unuka Nikole Kalabića. U međuvremenu, vratila je porodično prezime i sada se preziva Kalabić.

- Bila sam čvrsto ubeđena da će moj deda biti rehabilitovan i to se najzad, posle pet godina postupka, dogodilo, sa njegovog imena skinuta je ljaga koju su mu pripisali komunisti - kaže Vesna Kalabić. - Nikola nije bio ratni zločinac, narodni neprijatelj, niti je izdao Dražu Mihailovića, što je bila gnusna izmišljotina komunističkih vlasti. Nikola je bio veran kralju i svom komandantu. Kako je, uostalom mogao da ga izda, kad je poginuo pre hvatanja Draže. Ni u snu Nikola ne bi sarađivao s komunistima, koji su ubili njegovog petnaestogodišnjeg sina Milana!

TRAŽIĆE POVRAĆAJ ZEMLjE - ZA uspomenu, od Nikole ostali su samo zlatan džepni sat, nekoliko požutelih fotografija, te kokarda - kaže Vesna.
- Sve to nađeno je kod pećine gde je ubijen. Postupak rehabilitacije mog dede pokrenula sam i zbog restitucije, jer nameravam da porodici vratim 1,3 hektara placa na Divčibarama, koji je Nikolino vlasništvo. Iako nema presude da je deda proglašen za ratnog zločinca, državnog neprijatelja, plac je bio oduzet...

Kalabić, rodom iz Dervente u BiH, suprugu Borku, Valjevku, upoznao je kada su zajedno studirali geodeziju u Beogradu. Bio je upravnik katastra u Valjevu pre rata, a po raspadu Jugoslavije, na Bukulji se 1941. pridružio četnicima Koste Pećanca, ali ga je ubrzo napustio zbog saradnje s Milanom Nedićem. U leto te godine na Ravnoj gori se priključio Draži Mihailoviću, a ubrzo je postao komandant Gorske garde kraljevske vojske u otadžbini. Po zvaničnoj verziji, Kalabić je pošto ga je Ozna uhapsila izdao Dražu, koji je 1946. godine pronađen kod Višegrada, osuđen na smrt i streljan.

O tome kako je skončao Kalabić, decenijama kolaju razne verzije. Po jednoj, ubijen je negde u Vojvodini, gde je živeo pošto ga je vlast poštedela zbog izdaje Draže. Bilo je tvrdnji da su, odmah pošto je Draža uhapšen, agenti Ozne Kalabića zadavili u stanu u Kosovskoj ulici u Beogradu, gde je bio u kućnom pritvoru...

- U postupku pred Osnovnim sudom u Valjevu moj deda je zvanično proglašen mrtvim, baš na 65-godišnjicu njegove pogibije - kaže Vesna. - Sudu sam dostavila izjavu Mijaila Danilovića, penzionisanog sveštenika iz Gornjeg Milanovca, da je Nikola ubijen na Bogojavljenje 1946. godine u pećini u kanjonu reke Gradac, u blizini Valjeva, gde se sa grupom najodanijih četnika krio od potere Ozne. Kada je pokušao da se probije iz obruča, pao je pokošen rafalom.

Dragana Marković, viši javni tužilac u Valjevu, bila je protiv rehabilitacije, jer je Kalabić, odlukama Državne komisije proglašen za ratnog zločinca.

Vesna Kalabić Foto B. Puzović
REAGOVANjA

STEFANOVIĆ: ODLUKA O REHABILITACIJI SRAMNA


Potpredsednik vlade Nebojša Stefanović naglasio je večeras da se ne meša u rad sudova, ali i da lično smatra da je presuda o rehabilitaciji Nikole Kalabića sramna.


"Jedina pozitivna stvar u svemu je što presuda još uvek nije pravosnažna", rekao je Stefanović za Tanjug.


PS: PRINCIPI

POKRET socijalista (PS) saopštio je da ne može da komentariše presude sudova dok ne postanu pravosnažne, ali i ponovio svoj principijelni stav da se odlučno protivi rehabilitaciji saradnika okupatora.

- Kako da stojimo na Crvenom trgu i rehabilitujemo one koji su bili protiv Crvene armije? Kako da slavimo pobedu u Drugom svetskom ratu ako rehabilitujemo poražene? - pitaju se u saopštenju.

SDPS: ZLOČINAC

SOCIJALDEMOKRATSKA partija Srbije saopštila je da izražava čuđenje povodom današnje odluke suda da rehabilituje "ratnog zločinca, četničkog komandanta i saradnika okupatora" Nikolu Kalabića. Oni navode da ovakva sudska odluka predstavlja pokušaj revizije istorijiskih činjenica, na osnovu kojih je nedvosmisleno utvrđeno da je Kalabić, kao jedan od najviđenijih četničkih komandanata, direktno odgovoran za zločine nad civilima u smederevskom, aranđelovačkom i kosmajskom kraju tokom 1943. i 1944. godine, kao i drugim krajevima bivše Jugoslavije.

LSV: SARADNIK

LIGA socijaldemokrata Vojvodine najoštrije je osudila rehabilitaciju Nikole Kalabića.

- Istoriografski dokazani kolaboracionista, Nikola Kalabić je kao komandant četničke tzv. Gorske garde bio poznat po represiji i teroru nad civilnim stanovništvom u okupiranoj Srbiji - piše u saopštenju generalnog sekretara LSV Bojana Kostreša.