IZVRŠITELjI danas nisu došli u Kliničko-bolnički centar "Dr Dragiša Mišović" da popisuju imovinu bolnice po izvršnoj presudi da ovaj KBC Simonidi Tanasijević za plac od 12 ari, koji decenijama nije u posedu bolnice, isplati 116 miliona dinara. Popis imovine je, prema rečima profesora dr Radisava Šćepanovića, odložen na mesec dana, jer je usvojena žalba "Mišovića".

Neda Petrović, pi-ar Komore izvršitelja, potvrdila je danas za "Novosti" da je sprovođenje izvršenja odloženo na predlog dužnika sa kojim se saglasio i poverilac:

- Dužnik u narednih nekoliko dana mora da predloži način za izmirenje potraživanja. Ukoliko stranke u najkraćem mogućem roku ne postignu sporazum o mirnom rešavanju spora, postupak sprovođenja rešenja o izvršenju Prvog osnovnog suda u Beogradu se nastavlja.

U 9 sati, za kada je prvobitno bio najavljen ulazak izvršitelja, ispred KBC bilo je pedesetak ljudi, uglavnom mlađih sa transparentima "Narod protiv izvršitelja", "Ne damo", "Zdravstvo za sve", "Neću da se lečim SMS-om"... Iako su prošle nedelje, samo nezvanično, najavljivali da će svojim telima braniti bolnicu, oko 1.200 zaposlenih su juče, izgleda, ostali na svojim radnim mestima i nisu izlazili pred kapije bolnice.

Iz zgrade bolnice izašao je samo profesor Šćepanović i obavestio okupljene da je žalba koju je uložio prihvaćena, i da izvršitelji neće doći ovog jutra. Okupljeni se ni posle toga nisu razišli čekajući da vide hoći li se izvršitelji, ipak, pojaviti. Nedugo zatim stigao je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar:

- Najbitnije je da bolnica nastavlja da radi najnormalnije - rekao je Lončar. - Nikada nije postojala opasnost da ona prestane da radi, niti će išta iz bolnice biti izneseno. Država će uraditi sve što je u skladu sa zakonom i neće doći do zaplene. Ovo je bilo potrebno da se desi, da bi pale maske i da bismo videli šta se tačno uradilo da do ovoga dođe. Mnogo nelogičnosti ima, ali mi sada to nećemo komentarisati. Mislim na postupke, ne na presudu. Taj plac nije u vlasništvu bolnice, već se sporna parcela vodi na privatno preduzeće "Koling", koje je u stečaju, i čudno je da se tuži bolnica. Te činjenice moraju da utvrde stručnjaci. Mi ćemo poštovati sve zakone, ali ćemo uraditi sve i da zaštitimo pacijente i zaposlene.

Foto A.Stevanović Živković

Povremeno prekidan povicima okupljenih "Šta ste dosad čekali", "Lopovi", ministar Lončar je rekao da se resorno ministarstvo ne meša u rad sudstva, i da će prvo sačekati rezultat žalbe koju je ta bolnica uputila Višem sudu.

Foto A.Stevanović Živković

- Ovaj problem će se rešiti u nastavku sudskog procesa - kaže prof. Šćepanović. - Podneli smo žalbu Višem sudu i nadamo se da će to ubrzo biti razmotreno i pozitivno okončano u korist naše ustanove. Ukoliko se, ipak, postupak ne okonča pozitivno, obaveze prelaze na osnivača, odnosno Vladu Srbije.

Foto A.Stevanović Živković

"7 zahteva"

PO odlasku ministra Lončara ispred Upravne zgrade KBC pojavila se i policija. Skup je, iako je ostalo nejasno ko su okupljeni, koji su se šturo predstavili kao članovi organizacije "7 zahteva", protekao bez incidenata, uz glasne povike okupljenih upućene ministru Lončaru.