Svetom arhijerejskom liturgijom i prizivom Svetog duha u Hramu Svetih apostola u Velikoj lavri Pećke patrijaršije u nedelju je započelo ovogodišnje redovno zasedanje Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve.

Njegova svetost srpski patrijarh Irinej i dvadesetak arhijereja, članova Svetog arhijerejskog sabora, stigli su u subotu u Pećku patrijaršiju, gde ih je dočekalo sveštenstvo i monaštvo Eparhije raško-prizrenske predvođeno episkopom Teodosijem.

Iako je zasedanje Sabora SPC započelo u Pećkoj patrijaršiji, čiji je čin upotpunjen i monašenjem iskušenice Jelene, koja se pridružila monahinjama u ovoj svetinji, radni deo ovogodišnjeg Sabora počeće danas u Patrijaršiji u Beogradu.

Osim dnevnog reda na kojem će se, kako se pretpostavlja, naći i izbor vladika u tri eparhije, u Nišu, Sarajevu i Prijepolju, na zasedanju Sabora naći će se i izveštaji o radu centralnih tela SPC. Potom će se razmatrati popunjavanje eparhija u kojima je mesto episkopa upražnjeno, poput niške, čiji je trenutni administrator episkop Eparhije raško-prizrenske Teodosije.