Pripadnici Uprave saobraćajne policije pojačaće kontrolu vozača i autobusa koji prevoze decu na ekskurzije u narednom periodu, te ukoliko se uoče nepravilnosti, putovanja dece biće otkazana, objavljeno je na sajtu MUP-a.


"Zaštita bezbednosti dece je prioritet. Kontrole ćemo obavljati tokom maja i juna, a biće veoma restriktivne i po cenu otkazivanja ekskurzije neće se dozvoliti da se krene na put ukoliko autobusi i vozači ne budu ispunjavali sve propisane uslove", poručuje Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije.


Đačke ekskurzije su nešto što svi pamte do kraja života i one uvek treba da ostanu u najlepšem sećanju, piše na sajtu MUP-a, a bezbedno putovanje dece osnovni je preduslov za to, navode oni.


„Prilikom kontrole proveravće se posedovanje odgovarajuće dokumentacije za vozila i vozače, zatim tehnička ispravnost autobusa, alkoholisanost vozača, kao i poštovanje propisa o radnom vremenu i korišćenju propisanih pauza i odmora“, kaže Radenković.


Prema njegovim rečima, ukoliko autobus kojim se učenici prevoze poseduje potvrdu da je tehnički ispravan, ali ne i oznaku da se radi o odgovarajućem prevozu dece, prevoznik može otkloniti takvu nepravilnost bez pravnih posledica.


S druge strane, objašnjava on, u slučaju da prevoznik ne obezbedi odgovarajuću potvrdu, neće se dozvoliti da prevozi decu.


„Vozač za koga se alkotestiranjem utvrdi da je pod dejstvom alkohola odmah će biti isključen iz saobraćaja i protiv njega će biti podneta prekršajna prijava“, naglašava Radenković.


Prošle godine Upravi saobraćajne policije prijavljeno je 9, 719 ekskurzija, pregledano je 15,856 autobusa namenjenih za prevoz đačkih ekskurzija, a zbog utvrđenih nepravilnosti, osam autobusa je isključeno iz saobraćaja.


Takođe, jedanaest vozača autobusa isključeno je iz saobraćaja pre polaska na put i jedan za vreme ekskurzije.


Praksa je, kaže Radenković, da direktori škola pravovremeno, a najkasnije 48 časova pre otpočinjanja ekskurzije, obaveste nadležnu organizacionu jedinicu Ministarstva o prevozniku, mestu i vremenu polaska, broju autobusa, kako bi policija mogla da kontroliše autobuse i vozače pre početka vožnje.