AMBASADOR Srbije u Libiji Oliver Potežica (64) preminuo je jutros u bolnici u Susu u Tunisu, od povreda zadobijenih u teškoj saobraćajnoj nesreći. On je pod još neutvrđenim okolnostima sleteo s puta 2. maja u pokrajini Mahdija, nedaleko od grada Sus. Prema prvim rezultatima istrage, njegov automobil je pronađen sa sve četiri bušne gume.

Tamošnje vlasti još nisu nisu završile veštačenje automobila u kojem je bio Potežica. Naložena je i obdukcija koju će obaviti lekari u Tunisu. Tek nakon toga telo će biti dopremljeno u Srbiju. Inače, on je bio sam u vozilu i niko osim njega nije povređen.

- Očekujemo izveštaj iz Tunisa o okolnostima nesreće - rečeno je "Novostima" u Ministarstvu inostranih poslova (MSP). - Zvanično smo samo obavešteni da je došlo do udesa i da je naš ambasador u Libiji teško povređen. Jjutros nam je stigla informacija da je došlo do zdravstvenih komplikacija, da mu je srce stalo i da je preminuo.

U ovom trenutku je teško reći šta se dogodilo tog 2. maja na putu iz Tripolija do tuniskog glavnog grada, gde je Potežica trebalo da obavi određene poslove. Plan je bio i da ode do ostrva Đerba, gde se obavljaju svi finansijski i operativni poslovi za potrebe ambasade u Tripoliju. Jer, platni promet naše zemlje i Libije ne funkcioniše. Do udesa je došlo dok je Potežica išao ka gradu Tunisu, na putu Sfaks - Sus u pokrajini Mahdija.

Prema nezvaničnim saznanjima, automobil se nekoliko puta prevrnuo. O stravičnom udesu policiju u Susu obavestio je jedan od prolaznika.

- Sa prelomima po celom telu i teškim povredama glave, prebačen je u bolnicu - navodi naš izvor. - Lekari su planirali da ga prebace do glavnog grada Tunisa, ali nisu smeli da rizikuju da ga pomeraju. Lekari su uložili velike napore da ga spasu, čak su ga jedno vreme držali u veštačkoj komi, ali srce nije izdržalo teške povrede.


Nesreća se dogodila u pokrajini Mahdija

Prema nezvaničnim saznanjima, sve četiri gume su popucale. Forenzičari sada ispituju da li je do pucanja došlo tokom udesa i sletanja ili je zapravo probušena guma uzrok saobraćajne nesreće. U toku je i forenzičko veštačenje kočnica.

Tuniski mediji objavljuju da je Potežica izgubio kontrolu nad volanom, a zatim udario u bankinu i prevrnuo se. Zasad nije do kraja isključena ni mogućnost da je reč o namerno izazvanoj saobraćajnoj nesreći. Naši izvori tvrde da se ispituje da li je ambasador Potežica bio meta isplaniranog napada terorističkih ili kriminalnih grupa.

Ambasadora je pre nekoliko dana u bolnici obišao generalni sekretar MSP Veljko Odalović. Inače, njegova porodica, supruga i dva maloletna sina, borave na Malti. Kako nezvanično saznajemo, oni su sve vreme bili uz njega u bolnici.

Potežica se, inače, 28. novembra 2015. našao na meti terorističko-kriminalnih grupa. Tada je u napadu na kolonu vozila oteto dvoje službenika naše ambasade u Libiji, vezista Slađana Stanković i vozač Jovica Stepić. Oni su kasnije poginuli u američkom bombardovanju uporišta Islamske države u gradu Sabrata u Libiji.

VRSTAN POZNAVALAC BLISKOG ISTOKA

AMBASADOR Oliver Potežica bio je zaposlen u Ministarstvu spoljnih poslova od 1. novembra 1978. godine, a službovao je u Iranu, Jordanu, Palestini i Libiji. U saopštenju MSP se navodi da je bio vrstan poznavalac sveta islama. Bio je član Udruženja novinara Srbije, generalni sekretar Centra za proučavanje religije i versku toleranciju, predsednik Srpsko-libijskog društva prijateljstva, potpredsednik Jugoslovensko-arapskog društva prijateljstva, član Upravnog odbora Srpsko-iranskog društva prijateljstva...

Komemoracija će se održati u Ministarstvu spoljnih poslova, a datum održavanja će biti naknadno saopšten.