JAVNOST u Srbiji "upoznala je" dr Jasminu Tahirović (33) iz Sjenice pre dve godine kada su njene slike iz pekare, gde je, da bi prehranila sebe i ostarele roditelje radila kao prodavačica hleba, bureka i peciva, obišle Srbiju.

Da lekar prodaje burek u Beogradu ili Novom Sadu možda i nije neka vest, ali da lekar koji je, kao dr Jasmina, završio studije medicine u Beogradu pre roka, sa položenim državnim ispitom, šestomesečnim stažom u Kliničkom centru Srbije, preživljava radeći u pekari i to u malenoj Sjenici i na siromašnom Pešteru, gde bi svaki mlad i školovan čovek trebalo da bude dragocen, jeste neobično i zabrinjavajuće. Da nevolja po dr Jasminu bude veća, čim se njena slika pojavila u medijima, gazda pekare dao joj je otkaz.

- Imala sam neka obećanja da, dok se ne raspiše konkurs za lekara, radim u jednoj privatnoj firmi na pakovanju čarapa, ali je i to propalo. U međuvremenu, raspisivan je konkurs za lekara i dvoje mojih kolega je dobilo posao, konkurs je iz meni nepoznatih razloga dva puta poništavan. Mada je bilo raznih obećanja, pa i iz vrha Ministarstva zdravlja, da ću se zaposliti, još čekam i nadam se - ističe dr Jasmina Tahirović.

Ponovo je raspisan konkurs za dva lekara u Domu zdravlja u Sjenici...

- Konkurisala sam i strahujem... Ubedljivo najduže čekam i ispunjavam sve uslove, ali se bojim... Nadam se da ću konačno raditi lekarski posao za koji sam se školovala i koji mnogo volim. Mogla sam i ja da odem negde u inostranstvo, bilo je i takvih saveta, ali sam čvrsto odlučila da se vratim u Sjenicu i budem uz roditelje koji su me školovali, ali i pomažem mojim sugrađanima - ističe dr Jasmina Tahirović.

Konačnu odluko o "Jasmininoj sudbini" doneće do kraja ovog meseca rukovodstvo Zdravstvenog centra u Užicu čiji je deo i Dom zdravlja u Sjenici.


SIN NAJVEĆA RADOST

U čekanju belog lekarskog mantila, dr Jasmina se udala, a pre osam meseci dobila je sina... Sada, kako naglašava, ima i razlog više da se bori za posao.

- Kad sam upisivala studije medicine nisam ni sanjala da ću beli mantil nositi u pekari gde sam često, uz burek i hleb, sugrađanima davala i lekarske savete. Ne potcenjujem pekarski, niti bilo koji drugi posao, ipak, žalosno je da lekar u čije je školovanje država uložila mnogo novca prodaje hleb i burek.