U Beogradu je, danas, posle duge i teške bolesti preminuo Sreten Karić (69) jedan od osnivača Kompanije BK, najstariji od četvorice sinova ugledne pećke porodice, prve koja je u bivšoj Jugoslaviji pokrenula skroman privatni posao i razvila ga do - privrednog čuda. O tom čudu govorilo se i pisalo sa divljenjem, ali i sa osporavanjem i neskrivenom zajedljivošću.

Sreten Karić, kažu prijatelji ove porodice, ni na hvalospeve ni na optužbe nikada nije odgovarao. Nije se oglašavao. Dostojanstveno je trpeo udarce, ali poslednji, početkom 2006. godine, kada su i protiv njega, kao i najmlađeg Karića, Bogoljuba, podnete krivične prijave koje su ih teretile za utaje poreza, protivpravno bogaćenje i druge zloupotrebe - narušile su njegovo zdravlje.


Zdravstvenu pomoć, ne sluteći da je bolest neizlečiva, potražio je u Moskvi. Ovo njegovo putovanje podudarilo se sa optužbama, pa mu tadašnji zvanični Beograd nije poverovao da je bolestan. U međuvremenu, umnožavale su se optužbe i on je odlučio da se pridruži bratu Bogoljubu, koji je već dve godine bio u egzilu zbog istih optužbi.

Kada je, krajem prošle godine tužilaštvo u Beogradu obustavilo istrage protiv Sretena i Bogoljuba zbog navodnih malverzacija u "Mobtelu", vratili su se zajedno u Srbiju 30. decembra 2016. Istog dana doputovali su iz Minska, privatnim avionom. Sreten je bio srećan što vidi majku Danicu, a nesrećan što je bio sprečen da na poslednje putovanje isprati oca Janićija, koji je sahranjen u Peći, metohijskom zavičaju Karića, u porti najznamenitijeg srpskog manastira - Pećkoj patrijaršiji.


Sreten Karić sa braćom i majkom Danicom na beogradskom aerodromu po dolasku iz Minska, Foto Z.JovanovićNa aerodromu, toga dana, Sreten se nije oglašavao, kao što mu to nije bio običaj ni kada je bio generalni direktor "Mobtela", ni kada je bio predsednik "Astra grupe", ni prvi čovek Udruženja privrednika. Mnogi su toga dana na aerodromu govorili da je Sreten teško bolestan i da se vratio u Srbiju da u njoj umre.


U pisanoj izjavi porodice za medije, saopštavajući odlazak najstarijeg sina Danice i Janićija Karića, navodi se tek nekoliko sekvenci iz Sretenovog života.


- Svoj život je podredio stalnom traganju za nečim novim, nedostižnim, bez straha da mu neko drugi natura kako će živeti, sve do dana kada se neizlečiva bolest uvukla i iznutra ga nadvladala - pišu Karići. - Znao je da živi i da stvara. Od prve privatne fabrike, pre pet decenija u bivšoj SFRJ i nekadašnjem Sovjetskom Savezu, do "Mobtela" u Beogradu, pod čijim krovom je proveo sve noći NATO agresije, kao svaki pravi direktor, do svetskog trona u građevinarstvu, zajedno sa braćom Dragomirom, Zoranom i Bogoljubom.


Karići ovome još dodaju:


- Okušao se i u muzici sa braćom, donoseći zvuk rokenrola na Kosovo i Metohiju u vreme kada to nije bilo dominantno ni u Beogradu. Upustio se u porodični privatni biznis, kada je i sama reč "biznis" bila neprirodna i nepoželjna u socijalističkoj Jugoslaviji. Rastao je sa BK kompanijom, suočavajući se sa nevericom okoline da je moguće dotaći sam vrh uspešnog biznisa u Srbiji.


Sreten Karić će biti sahranjen u Beogradu, u sredu, 3. maja.


Sreten sa članovima porodice u Vili "Jelena" na venčanju Bogoljubove ćerke Danice, Foto Bojan Karić Instagram


ČETVORO DECE I SEDMORO UNUČADI

Sreten Karić je dobitnik velikog broja najvećih priznanja. Dobijao ih je u bivšoj Jugoslaviji, u Srbiji, ali su nagrade stizale i od privrednih partnera iz celog sveta. Poslednjih 11 godina je proveo van Srbije, u egzilu, trudeći se da i tamo gde mu je tih godina bio dom i utočište, učini nešto korisno i dobro za sopstvenu zemlju. Iza njega je ostalo četvoro dece i sedmoro unučadi.