KLINIČKO-BOLNIČKOM centaru "Dr Dragiša Mišović" preti plenidba imovine! Tako bi se naplatio 1,1 milion evra, koliko ova bolnica, po sudskoj presudi, treba da isplati prvoj vlasnici za 12 ari placa u Kronštatskoj ulici u Beogradu, iako ovo zemljiše nije u posedu KBC već decenijama, i za to vreme je promenilo dva vlasnika.

Bolnica je zbog toga već godinu dana u blokadi. Profesor dr Radisav Šćepanović, direktor, potvrđuje za "Novosti" da je to i jedini dug ovog KBC, ali da je presuda izvršna i da izvršitelji bukvalno svakog časa mogu da uđu u bolnicu da popisuju imovinu.

Oni to, iako je bilo spekulacija da je popisivanje inventara počelo u petak, kako tvrdi profesor Šćepanović, još nisu učinili, a bolnica uz pomoć Ministarstva zdravlja pokušava da u ovoj nezavidnoj situaciji pronađe razumno rešenje.

Za danas u podne, prema saznanjima "Novosti", zakazan je sastanak predstavnika ministarstava pravde i zdravlja i KBC "Mišović", na kojem bi trebalo da se analizira situacija i nađe neki prihvatljiv izlaz.

- Nadam se da neće doći do plenidbe imovine, jer bi to bilo vrlo loše za naš KBC sa 1.200 zaposlenih, u kojem godišnje pružimo više od milion medicinskih usluga - priča profesor Šćepanović. - Presuda po tužbi iz 2010. godine je izvršna, ali mi se još borimo. Sad smo u procesu da se žalimo višem sudu, ali ta žalba ne sprečava izvršenje presude.

Plac od 12 ari u Kronštatskoj ulici broj 5 pripadao je Simonidi Tanasijević do 1960. godine, kada ga je država nacionalizovala. Tri godine kasnije KBC "Mišović" je kupio to zemljište od Opštine Savski venac i isplatio ga u tri rate. Odavno, međutim, bolnica ne gazduje tim placem. Ona ga je prodala Domu časnih sestara, a one 1992. godine preduzeću "Koling", koje je 2012. godine zbog duga od 24 miliona evra otišlo u stečaj.

- I pored činjenice da je KBC taj plac svojevremeno uredno platio Savskom vencu, i da on više nije naše vlasništvo, u velikom smo problemu zbog sudske presude, a očigledno je da to mora da bude u nadležnosti države - smatra profesor Šćepanović.

Bolnica je dosad Simonidi Tanasijević isplatila tri miliona dinara.


NASLEĐEN PROBLEM

U MINISTARSTVU zdravlja za "Novosti" kažu da su sa problemima KBC "Mišović" zbog tužbe i presude za 12 ari placa upoznati još otkako je ovaj KBC, kao i ostala tri u Beogradu, iz nadležnosti grada prošle godine vraćen u nadležnost Republike.

- Na sudski spor ne možemo da utičemo, ali na sve načine pomažemo KBC "Mišović" da se nađe prihvatljivo rešenje - kažu u Ministarstvu zdravlja.