MINISTARKA pravde Nela Kuburović potpisala je juče ugovor sa predstavnicima Konzorcijuma "Gradina d.o.o. Beograd - Termoinženjering d.o.o. Beograd" o radovima na rekonstrukciji Palate pravde, u Beogradu. Time su i formalno započeti radovi na adaptaciji najvećeg pravosudnog zdanja u zemlji, koje nije renovirano punih 40 godina.

Potpisivanju su prisustvovali predstavnici Evropske investicione banke (EIB) u Srbiji i IPF3 konzorcijuma (tehnička podrška za projekte Evropske unije). Reč je o najvećem infrastrukturnom projektu koji je Ministarstvo pokrenulo u poslednje četiri godine.

Još u septembru su iz zgrade iseljeni svi pravosudni organi i izmešteni na nove adrese. Tako se sada u dve zgrade, u Katanićevoj ulici, nalaze Viši sud i Više javno tužilaštvo, Drugi osnovni sud i Drugo osnovno tužilaštvo, kao i Apelaciono tužilaštvo. U SIV 2, u Bulevaru Zorana Đinđića, smešteni su Krivično odeljenje Prvog osnovnog suda i Prvo javno tužilaštvo, a u Bulevaru Mihajla Pupina Treći sud i Treće tužilaštvo.

- Jedan od osnovnih preduslova za dobar i kvalitetan rad sudova i tužilaštva jesu dobri i kvalitetni uslovi rada, kako nosilaca pravosudnih funkcija, tako i zaposlenih u ovim institucijama - poručuju iz Ministarstva.

Najavljeni radovi obuhvatiće rekonstrukciju i adaptaciju kompletnog objekta, s pristupnim platoom i pešačkim i kolskim prilazima. Obnovljena zgrada će sačuvati prvobitni izgled, a na njoj će biti zamenjeni svi prozori, vrata i pregrade. Predviđena je i zamena izolacija radi podizanja energetskog razreda objekta.

Na prošlogodišnji tender, koji je raspisalo Ministarstvo pravde stigle su četiri ponude. Konkursna komisija je odabrala onu koja je najviše odgovarala uslovima konkursa i prosledila je EIB na mišljenje. Tek kada je EIB potvrdila predlog Komisije, stekli su se uslovi za potpisivanje ugovora.

Koliko je ovo zdanje važno, najbolje pokazuje podatak da se pred beogradskim pravosudnim organima nalazi čak 60 odsto svih krivičnih predmeta u Srbiji.

Zgrada ima više od 24.000 kvadrata, a radovi će trajati 24 meseca. Njihova procenjena vrednost je oko 16 miliona evra, a sredstva su obezbeđena iz kredita EIB.

Posle renoviranja, u Palatu će se useliti Viši sud, Krivično odeljenje Prvog osnovnog suda, Više javno tužilaštvo i Prvo osnovno tužilaštvo.


POD NADZOROM AUTORA

PALATA pravde je građena između 1969. i 1973, a izvođač radova bilo je Građevinsko preduzeće "Rad". Autorsko je delo arhitekata Zorana Tunkovića, profesora arhitekte Mihaila Tivadinovića i arhitekte Božidara Simovića. Sve aktuelne intervencije, spoljašnje i unutrašnje, projektovane su u skladu sa koncepcijom autora i pod nadzorom arhitekte Tunkovića.