U glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata Abu Dabiju danas je otvorena 13. međunarodna izložba naoružanja i vojne opreme IDEX 2017, na kojoj svoje kapacitete predstavljaju srpske kompanije Jugoimport SDPR, Sloboda, Prva petoletka, Zastava oružje, Krušik i Borbeni složeni sistemi, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

U Abu Dabiju su prikazana četiri nova proizvoda odbrambene industrije Srbije, i to artiljerijska raketa sa korekcijom putanje Šumadija, dometa 300 kilometara, namenjena za lansiranje sa višecevnog lansera raketa, bespilotni helikopter za osmatranje i borbena dejstva Stršljen, višenamensko oklopno vozilo Miloš, namenjeno za izviđačka, patrolna i specijalna dejstva i zaštićeno od dejstava protivtenkovskih mina, kao i artiljerijska raketa Grad, dometa 52 kilometra, kalibra 122 milimetra.

Navodi se da su ti proizvodi izazvali veliko interesovanje posetilaca sajma.

U Abu Dabiju, kako se dodaje u saopštenju, boravi i delegacija Ministarstva odbrane koju predvodi pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović.

Miloradović je rekao da je "tržište UAE jedno od ključnih za odbrambenu industriju Srbije, koja na njemu trenutno ima aktivnih ugovora u vrednosti od oko 220 miliona dolara".

"Oružane snage i odbrambena industrija UAE su takođe strateški partner u razvoju više tipova sofisticiranog naoružanja koje treba da značajno unapredi operativne sposobnosti Vojske Srbije i naš izvozni potencijal. U toku su razgovori koji treba da rezultiraju potpisivanjem novih ugovora, kako za isporuke standardnog oružja i municije iz naše odbrambene industrije, tako i otvaranjem novih projekata zajedničkog razvoja", izjavio je pomoćnik ministra Miloradović.

Delegacija Srbije sastala se danas sa komandantom vojnog vazduhoplovstva UAE, generalom Ibrahimom Naserom Al Alavijem sa kojim je razmatrana saradnja dvaju vazduhoplovstava, kao i sa kopredsedavajućim komisije za vojnoekonomsku saradnju Ministarstva odbrane Republike Srbije i Generalštaba UAE brigadnim generalom Vahidom Al Zakijem.

Na Sajmu IDEX 2017 prema najavama organizatora učestvovaće više od 1.200 kompanija iz 57 zemalja.