U srpskim kafanama i dalje će se pušiti, jer država zasad ne namerava da protera duvanski dim iz ugostiteljskih objekata. Nacrt izmena Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu pripremljen je lane, ali nije ušao u skupštinsku proceduru, iako je Srbija, kao jedna od 170 potpisnica konvencije Svetske zdravstvene organizacije o kontroli duvana, i kao kandidat za EU, najkasnije do kraja 2016. trebalo da usaglasi propise o kontroli duvana sa novim pravilima. Izmenama Zakona predviđena je potpuna zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima.

Ministar za rad Aleksandar Vulin izjavio je juče da Vlada Srbije ne razmatra mogućnost potpune zabrane pušenja na javnim mestima i da je zakonskom regulativom ta oblast u Srbiji već dobro regulisana.

- Zakon o potpunoj zabrani pušenja na javnim mestima nije deo mog resora, ali kao što znate, potpuna zabrana pušenja nije nikakva odluka nijednog ministarstva, niti je formirana čak ni radna grupa koja može da pravi takav zakon - rekao je Vulin.

- Ne vidim razlog zašto bi se zabranjivalo pušenje u svakom restoranu. Da to treba uraditi mišljenje je savetodavne grupe, ali to nije nikakav državni organ, a pogotovo to nije mišljenje Vlade Srbije.

Novom Direktivom EU o proizvodnji i predstavljanju duvanskih proizvoda, osim potpune zabrane pušenja na svim javnim, zatvorenim mestima, predviđena su i značajno stroža pravila za pakovanje i izgled kutija, zabrana slim cigareta i onih sa ukusom mentola, ali i veća kontrola elektronskih cigareta.

POGUBNE POSLEDICE POSLEDICE duvana po zdravlje su pogubne. Upotreba duvana je povezana sa gotovo šest miliona smrtnih slučajeva širom sveta godišnje, uključujući i 600.000 smrtnih slučajeva koji su nastali zbog izlaganja duvanskom dimu. Duvanski dim, koji sadrži više od 7.000 hemijskih materija, od čega je više od 70 kancerogeno, povezan je sa obolevanjem od malignih bolesti, sa bolestima srca i krvnih sudova i disajnih puteva. Sa druge strane, duvanska industrija je jedna od najprofitnijih.

Tih uputstava trebalo bi da se pridržava i Srbija. Ta tema je deo poglavlja 28 u pregovorima o pristupanju EU.

- Republička stručna komisija za kontrolu duvana izradila je nacrt izmene Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu prošle godine, kojim se u potpunosti zabranjuje pušenje u ugostiteljskim objektima, ali predlog nije ušao u proceduru - kaže Srmena Krstev iz Republičke stručne komisije za kontrolu duvana.

Važećim Zakonom o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, usvojenim 2010, zabranjeno je pušenje na radnim i javnim mestima i u javnom prevozu, ali je u ugostiteljskim objektima i dalje dozvoljeno.

Rezultati istraživanja koja se redovno sprovode od 2010 pokazuju da je došlo do smanjenja izloženosti duvanskom dimu, posebno na mestima koja su regulisana zakonom. Ali, uprkos zabrani pušenja, pokazuju istraživanja, svaki peti odrasli građanin Srbije izložen je duvanskom dimu na radnom mestu, a pet odsto u obrazovnoj ustanovi!

Poslednje istraživanje Instituta za javno zdravlje Srbije pokazuje da su 35 odsto stanovnika Srbije pušači, a najveći broj njih dnevno popuši između 11 i 20 cigareta.

PUŠAČI NEGODUJU, KAFEDžIJE STREPE

NACRT izmene zakona, kojim se predlaže potpuna zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima, koji je izradila stručna komisija, izazvala je pravu buru među kafedžijama, ali i pušačima iako predlog nije ni ušao u proceduru. Dok je dosadašnjim zakonskim okvirom vlasnicima kafića i kafana bilo ostavljeno da sami odluče da li će u lokalu biti dozvoljeno ili zabranjeno pušenje, ili će lokali biti podeljeni na pušački i nepušački deo, novi nacrt potpuno bi "proterao" pušače iz ovih objekata, pa samim tim i njihovu većinsku klijantelu.

Zbog mogućih novina, od pada prometa i gubitka mušterija ovih dana strahuju ugostitelji, dok pušače brine kako će ubuduće da piju kafu bez cigarete.

- Iskreno, ne verujem da će ta zabrana zaživeti kod nas, a ako i zaživi, ugostitelji će zajedničkim snagama sigurno pokušati da je ospore - kaže Jelena Aleksić, konobarica kafića "Glavni štab". - Devedeset odsto naših gostiju su pušači, tako da će negodovanja sigurno biti.

Ipak, nadaju se da će uspeti da "izlobiraju" da zabrana ne stupi na snagu, a od gostiju pušača imaju "vetar u leđa" da se pobune i da je stopiraju.

- Mislim da je kod nas te zabrane teško sporovoditi - kaže Marko Todorov, konobar kafane "Zora". - Ako je ipak bude, pušači, koji su većinski gosti, uz negodovanje, brzo će je prihvatiti.

S druge strane, oni lokali koji su se već opredelili za poslovanje bez duvanskog dima, sa zadovoljstvom iščekuju novi zakon.

- U našem kafiću već postoji zabrana pušenja i to se našim gostima dopada - kaže Marija Marković, konobarica u "Grinetu". - Dešavalo se da neki gost ne vidi nalepnicu, uđe i pošto mu saopštimo da nije dozvoljeno pušenje, izađe.

(M. S.)

DUVANSKA INDUSTIJA PUNI BUDžET

DUVANSKE kompanije u Srbiji poznate su kao redovni i najveći "punioci" budžeta, tako da bi se pad prometa usled potpune zabrane pušenja svakako odrazio i na državnu kasu. Da ovi iznosi nisu zanemarljivi pokazuje i lanjski podatak: u budžet se, na ime akciza na duvanske prerađevine, slilo ravno 17 milijardi dinara više nego što su sve profitabilne firme uplatile na ime poreza na dobit! Planirano je, naime, da duvanske industrije lane uplate 90 milijardi dinara, a računica Fiskalnog saveta pokazuje da će ovaj iznos kad se svede račun, najverovatnije biti premašen za oko pet milijardi.

Za ovu godinu država je u svoj plan upisala da od duvanske industrije prihoduje još više: 97 milijardi dinara, i to samo na ime akciza. Na ovo treba uračunati i pripadajući PDV, koji se takođe naplaćuje po svakoj paklici prodatih cigareta.

- Uvođenje potpune zabrane dovelo bi, po našoj računici, do pada prometa od oko 40 odsto, što bi za posledicu imalo i pad zaposlenosti u ugostiteljstvu za 10 odsto - kaže, za "Novosti", Georgi Genov, direktor Poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije "Hores". - Važeći zakon dobro reguliše ovu oblast, ali se primenjuje 80 odsto. Za onih 20 odsto krivi su pojedini ugostitelji i inspekcija koja ih ne kontroliše. Važno je odvojiti pušački od nepušačkog dela. Ako država smatra da treba da uvede potpunu zabranu pušenja zbog štetnosti duvana, onda bi trebalo u potpunosti da ukine i fabrike za proizvodnju duvanskih proizvoda.

(D. I. K.)