UČENICI osnovnih i srednjih škola u Srbiji u sredu će ponovo sesti u klupe. Raspust se neće više produžavati, odlučilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Ovakvu odluku doneli su na osnovu podataka koje su prikupile školske uprave, kao i na osnovu činjenice da je propuštene časove teško nadoknaditi.

Škole su imale obavezu do danas u podne da ministarstvu jave procenu koliko đaka će u sredu, zbog bolesti, odsustvovati sa časova.

- Prema raspoloživim informacijama broj obolele dece je u stagniranju ili opadanju, s tim što je u Beogradu i u drugim većim centrima značajan pad broja obolelih - kažu u Ministarstvu prosvete. - Lokalne samouprave u kojima je proglašena vanredna situacija doneće odluku o tome da li ima uslova da se nastavi školska godina i o toj odluci obavestiće Ministarstvo.

Škole će morati da naprave plan nadoknade časova, ali neće moći da produžavaju školsku godinu. Časovi koji su izgubljeni juče i danas, jer je raspust produžen za dva dana, treba da budu nadoknađeni radnim subotama. Plan nadoknade mora da odobri Ministarstvo prosvete.

- Apelujemo na prosvetne radnike da imaju razumevanja i omoguće nadoknadu propuštenog gradiva deci koja su duže odsustvovala ili će odsustvovati, da ih odmah ne propituju i testiraju - poručili su iz Ministarstva prosvete.

Učenici će do 30. januara ići na časove, kada počinje zimski raspust, a ponovo će krenuti u školu 13. februara. U Vojvodini nije bilo produžavanja raspusta, pa neće biti ni nadoknade časova. U vojvođanskim školama, zbog verskih praznika po gregorijanskom kalendaru, na raspustu su od 26. decembra, a u školu kreću u ponedeljak 16. januara.