TRUDNICA Dragana Krkić (33) iz Ćićevca donela je na svet mrtvu bebu 15. decembra na Ginekološkom odeljenju kruševačke bolnice. Zbog tragičnog ishoda trudnoće, Draganina rođena sestra Aleksandra podnela je krivičnu prijavu istog dana. Ožalošćena porodica smatra da bi život bebe bio spasen da je porođaj obavljen na vreme i da su u bolnici obratili pažnju na bolove na koje se žalila buduća porodilja.

Dragana je trebalo da ima carski rez 19. decembra, ali je, govori Aleksandra, uz saglasnost sa doktorkom iz Varvarina koja je vodila sestrinu trudnoću, intervencija pomerena 10 dana unapred. Trudnica se 9. decembra, kažu u porodici, javlja dr Zoranu Hadži-Ranđeloviću, koji je u kruševačkoj bolnici vodio njenu trudnoću od sedmog meseca. On ju je, dodaje sestra, posle pregleda poslao kući i rekao da dođe u ponedeljak 12. decembra, kada je i primljena na odeljenje.

- Žalila sam se u utorak da me mnogo bole i peckaju prepone, da me boli stomak, niko ništa nije preduzeo - kaže za "Novosti" Dragana Krkić, koja se još oporavlja u bolnici. - U sredu isto, dete se obrtalo, guralo, nisam znala gde se nalazim... Ona se jadna borila unutra, da izađe...

Na naše pitanje da li je u utorak ili u sredu pregledana nekim uređajem, kaže da je CTG u sredu ujutro bio dobar, ali, kada je pozvala uveče da joj dođe neko od doktora, sestra joj je odgovorila da imaju četiri carska reza, da ne znaju gde im je glava.

- Čak te večeri kad mi je bila najpotrebnija pomoć, vizite nije ni bilo, doktor nije ni sišao - nastavlja Dragana. - U četvrtak pre podne je bila vizita i doktorka mi je rekla da je stanje stabilno i da će carski rez obaviti narednog dana. I rekla je da mi urade CTG. To su učinili tek u 12 sati.

Medicinska sestra tada nije mogla da čuje otkucaj srca bebe.

- Spustili su me na ultrazvuk, doktorka je rekla tom doktoru koji je trebalo da me porodi i koji me je porodio kada je bilo kasno, da gleda u ekran - priseća se Dragana. - Pitala sam da li nešto nije u redu, odgovorila je da, nažalost, nije, da "nema akcije".

FORMIRANA STRUČNA KOMISIJA

DR ZORAN Hadži-Ranđelović se javio na naš poziv i rekao da ne može ništa da nam kaže. U saopštenju dostavljenom "Novostima", koje je potpisaola direktorka Opšte bolnice Kruševac, dr Vesna Stević Gajić, navodi se:

- U vezi sa vašim pitanjima, obaveštavamo vas da je odmah po saznanju za navedeni slučaj, v. d. direktora Opšte bolnice Kruševac, shodno zakonu o zdravstvenoj zaštiti, formirala stručnu komisiju koja će u najkraćem vremenu da izvrši stručni nadzor i unutrašnju proveru kvaliteta stručnog rada svih zdravstvenih radnika koji su učestvovali u lečenju trudnice Dragane Krkić.

Po dobijanju strašne vesti, Dragana se onesvestila, a kada je došla sebi, govori, insistirala je da se vidi sa svojim doktorom. Kaže da joj je doktor više puta rekao da priznaje krivicu. Posle nekog vremena, tog 15. decembra, Draganu su porodili.

- Beba je bila vitalna i lepo je napredovala tokom cele trudnoće, a nisam imala nikakvu infekciju, bakteriju - dodaje ogorčena porodilja, koja u braku sa Ivanom ima sina od četiri godine. - Svi rezultati su bili dobri, a rađene su analize krvi, brisevi, urinokultura... Dakle, oni su napravili propust.

Dragana smatra da se nije odugovlačilo sa porođajem i da se obratila pažnja na njene žalbe na bolove, ishod ne bi bio fatalan. Sestra Aleksandra Krkić kaže da je porodica u šoku zbog tragedije, i da su pokrenuli ceo postupak kako se nešto slično ne bi dogodilo nekom drugom.