Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa suprugom Dragicom prisustvovao je danas početku radova na izgradnji Centra za vantelesnu oplodnju, koji će raditi u okviru ovdašnjeg Kliničkog centra.

Gradnju ovog važnog centra, koji će omogućiti najbolje uslove za pomoć parovima koji imaju problema da obezbede potomstvo, finansira fondacija na čijem je čelu Dragica Nikolić. Ova fondacija finansira građevinske radove sa oko 73 miliona dinara.

Ona je kazala da je Institut za matične ćelije, čija je gradnja ranije počela u ovom gradu, uslovio i izgradnju i opremanje i Centra za vantelesnu oplodnju, gde će se na najstručniji način pomoći parovima koji imaju problema da obezbede potomstvo.

Za savremenu medicinsku opremu u ovom centru, koji će biti završen u martu naredne godine, Ministarstvo zdravlja obezbedilo je oko 40 miliona dinara.

Reč je o prostoru od oko 340 kvadrata, koji će biti nazidan iznad ovdašnjeg porodilišta, koje je imalo problema i sa prokišnjavanjem. Time će se, kako je rečeno, rešiti i taj problem.

Centar će imati sve potrebne uslove za rešavanje problema steriliteta. Inače, na Klinički centar u Kragujevcu orijentisano je veliko područje na kome živi oko dva miliona ljudi, a procene su da bi svake godine za oko 150 parova sa područja centralne Srbije na ovaj način bio olakšan put ka formiranju porodice.


NIKOLIĆ: Stanje u Vojsci izvanredno

TOMISLAV Nikolić je ocenio da je stanje u Vojsci Srbije "izvanredno", ali da je potrebno obnavljati "resurse koji su istekli".

Povodom aranžmana sa Rusijom o nabavci aviona "MiG", Nikolić je rekao da je najbolji način za obnovu resursa Vojske da se radi na istim modelima na kojima su obučeni piloti, uz povoljne aranžmane koje Srbija ima s Ruskom Federacijom.

- Mi moramo da osiguramo Srbiju, to nije tehnika kojom ćemo bilo koga napasti, ali je to je tehnika kojom želimo da se odbranimo i svima kažemo, evo, kada svi ulažete u odbranu i mi smo tu, mi ulažemo u istu vrstu odbrane - rekao je Nikolić.