RADOVE na završetku Hrama Svetog Save, vredne 15 miliona evra, finansiraće srpski privrednici i Vlada Srbije. Ovaj novac biće potrošen na postavljanje mozaika i dekoraciju unutrašnjosti vračarske svetinje, koja bi trebalo da bude potpuno završena do 2021. godine.

Da će domaći biznismeni voditi glavnu reč u doniranju sredstava za ukrašavanje enterijera, rečeno je juče na 14. redovnoj sednici Društva za podizanje Hrama Svetog Save koja je održana u beogradskom Poslovnom klubu "Privrednik". Članovi Društva naglasili su da se radovi trenutno odvijaju prema planu, ali i pozvali domaće kompanije i građane da im se pridruže.

Ukupna vrednost radova na završetku dekorativnog uređenja Hrama Svetog Save procenjena je na 19 miliona evra. Radove na postavljanju mozaika u kupoli, koji su zvanično predstavljeni prošle subote, vredne četiri miliona evra, finansiraju kompanija "Gaspromnjeft" i ruska federalna državna agencija "Rosotrudničestvo".

- Rusija finansira mozaičko oslikavanje glavne kupole hrama, a pripremljeni mozaik u Rusiji trebalo bi da se postavi početkom proleća - rekao je patrijarh srpski Irinej. - Posle toga sledi dekoracija oltarske apside. Nadamo se da će sve biti završeno do 2019. godine i da ćemo osveštati Hram povodom velikog jubileja - 800. godina autokefalnosti Srpske crkve.

Predsednik Skupštine Društva za podizanje Hrama Svetog Save na Vračaru i biznismen Miodrag Kostić uputio je poziv i drugim poslovnim ljudima da daju donacije.

- Usvojili smo izveštaj o radu iz kog se vidi precizan plan radova koji predstoje. Zasada sve napreduje svojim tokom i svi posetioci Hrama mogu da vide napredak - rekao je Kostić. - Vračarski plato, zahvaljujući pomoći gradskih vlasti, uskoro će biti okružen saobraćajnicama, jer su rešeni svi imovinski i drugi problemi.


Patrijarh Irinej i Miodrag Kostić

Pažnja svih neimara Hrama trenutno je usmerena na radove na dekorisanju kupole. Pripreme za postavljanje tepiha mozaika pod svodovima u punom su jeku. Umetničkim radovima rukovodi čuveni ruski akademik i savetnik predsednika Putina za kulturu Nikolaj Aleksandrovič Muhin. U njegovom moskovskom ateljeu već su urađeni prvi delovi velike potkupolne kompozicije.

Unutrašnjost glavne kupole, po tradiciji rane vizantijske umetnosti, krasiće scena vaznesenja Hristovog. Figura Spasitelja koja sedi na dugi, simbolu večnosti, biće okružena delovima iz crkvenih tropara posvećnih ovom događaju. Niže slojeve kompozicije krasiće stojeće figure Bogorodice, apostola i arhangela.


NIKOLIĆ POČASNI PREDSEDNIK

SKUPŠTINI Društva za podizanje Hrama Svetog Save prisustvovao je juče i predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Šef države po funkciji predsedava ovom telu. Društvo je osnovano još 1895. godine i među najstarijim je udruženjima u Srbiji. Rad Društva obnovljen je 2001. godine, na inicijativu premijera Zorana Đinđića i uz blagoslov pokojnog patrijarha Pavla. Ono danas okuplja 47 članova, uglavnom privrednika i vlasnika uspešnih kompanija.