VUKOSAVI Ognjanović (80), iz Sremske Mitrovice, u procesu restitucije vraćeno je 13 kvadratnih metara ili polovina stana od 26 kvadrata u Beogradu, a na ime dugova koje su napravili prethodni stanari mora da plati blizu - 3.000 evra.

Naime, ukoliko poželi u njega da se useli, ona ili njen unuk, student u Beogradu, moraće prvo da namiri tuđe dugove da bi joj uključili struju i vodu, da plati porez, a zatim i da plaća opštini kiriju za preostalih 13 kvadratnih metara stana koji su ostali u vlasništvu opštine Vračar!

- Stan je nekada pripadao mom deki Radomiru - objašnjava Vera Vuković, Vukosavina kćerka. - Deka koji je bio uspešan fotograf kupio je plac i zgradu sa 19 stanova u Mačvanskoj 21. Kada je zgrada nacionalizovana 1958. godine, u većini tih stanova živeli su ljudi sa stanarskim pravom.

Pošto je pomagao za vreme rata partizanima, Radomiru su posle tri godine vratili nekoliko stanova koje je porodica prodala budzašto, da bi preživela. Od preostalih stanova, njih 10 je otkupljeno od opštine i danas su privatno vlasništvo, dok je jedanaesti, u suterenu, ostao opštini Vračar. U njemu je lokalni Centar za socijalni rad smeštao korisnike socijalne pomoći.

Tu je najpre živeo izvesni Ramiz Pejković, a zatim se u njega privremeno uselila Snežana Bojanović sa sinom Nikolom. Živeli su tu 15 godina i potom prešli u Ivanjicu, a stan je, kako je utvrdila policija, dve godine zaključan.

PROTIVZAKONITO Niko ne mora da plaća tuđe dugove, kaže za "Novosti" Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju. - Ne može javno preduzeće da tereti nekoga ko nije u stanu ni živeo ni bio njegov vlasnik, i takva tužba ne može da prođe na sudu. Svaki građanin ima pravo na električnu energiju ako je plaća.

Vukosava Ognjanović podnela je Agenciji za restituciju zahtev za vraćanje stana 2013. godine, a pravosnažno rešenje da joj se vraća nasledni deo, odnosno polovina stana, dobila je u julu. Druga polovina bi pripala kćerki Radomirovog preminulog sina, da je podnela zahtev. Budući da to nije urađeno, pripala je opštini.

- Kada sam čula za onu ženu koja je dobila imovinu u restituciji s tri miliona dinara duga, odmah sam zamolila advokata da proveri dugove za komunalije - kaže Vera.

Advokat Tihomir Konstantinović saznao je u EPS-u da su podneli dve tužbe protiv bivše stanarke, koja je ostala dužna 110.000 dinara, i da se sada vodi spor. I "Infostan" je tražio namirenje duga od 192.000 dinara. Tu su još neki sitniji dugovi za kablovsku TV. Kada je od EPS-a zatražio prijavu novog kupca struje, Konstantinoviću su odgovorili da novog kupca mogu da registruju i uključe mu struju tek kad stari dug bude namiren. Drugim rečima, ako ga ne namiri Snežana, moraće Vukosava Ognjanović. I u "Infostanu" će goniti Vukosavu da namiri tuđi dug.

- Ovo pitanje treba rešiti principijelno, a ne od slučaja do slučaja. Šta da rade vlasnici ako im u restituciji vrate imovinu koju je koristila firma u stečaju i napravila milionske dugove? - pita Konstantinović.