Osmogodišnji Radenko Nikodinović iz lozničkog sela Kozjak, koji je polomio ruku prošlog vikenda, preminuo je posle, kako tvrde njegovi roditelji Milan i Zorica, neadekvatne lekarske pomoći u Loznici. Mališan je dobio sepsu koja se proširila na druge delove tela. Dečak je izdahnuo u subotu oko 10 časova posle nadljudskih napora lekara Instituta za majku i dete u Beogradu da mu spasu život.

Tragediji je prethodila bezazlena dečja igra u nedelju, 2. oktobra, kada je mali Radenko pao sa tobogana i polomio ruku, ispostaviće se, na dva mesta. Roditelji pokojnog mališana, Milan i Zorica Nikodinović, zanemeli od bola, svedoče da je Radenku loznički doktor Dobrivoje Bojanić stavio gips na ruku, tvrdeći "da je sve u redu i da su kosti savršeno uklopljene". Međutim, njemu je ruka, kako tvrde, potpuno istrulila i mada je u Beogradu tri puta operisan, nije mu bilo spasa, s obzirom na to da se bakterija koja izaziva sepsu proširila na pluća i glavu.

- Radenko se prošle nedelje igrao na toboganu i okliznuo, pao je i polomio levu ruku na dva mesta. Roditelji su ga odveli u lozničku bolnicu, gde ga je primio doktor Bojanić. Ruku je stavio u gips i dete poslao kući. Roditelji su i u ponedeljak i u utorak Radenka dovodili lekaru jer je dobio temperaturu, a i ruka mu je bila otekla i poplavela - svedoči za naš list kućni prijatelj Nikodinovića Slavko Jerotić. - Međutim, lekarka koja ih je tada primila rekla je da je to normalna pojava i da dete ruku treba da drži vertikalno. Posle tog saveta poslala ih je kući.

OBJAŠNjENjE Iz Instituta za majku i dete, gde je mališan i preminuo, nisu želeli da govore o ovoj tragediji. Uz potvrdu da je Radenko primljen u ovu ustanovu, "Novostima" je rečeno da će se ova zdravstvena ustanova zvanično oglasiti u toku sutrašnjeg dana (V. R.)

Međutim, Radenko je u sredu ponovo dobio visoku temperaturu i počeo da halucinira. Ruka mu je bila potpuno plava, hladna i ukočena. Posle nove posete bolnici u Loznici, lekari su, očigledno shvatili ozbiljnost povrede, a doktor Bojanić je predložio da ga prebace sutradan (četvrtak) u Beograd, u Dečju bolnicu u Tiršovoj. Međutim, kako Jerotić prenosi reči roditelja preminulog dečaka, zbog potpuno lošeg zdravstvenog stanja, Radenko je ipak odvezen u sredu uveče i to na Institut za majku i dete koji je tada bio dežuran.

- Doktor Bojanić dečakovom ocu je kazao da je dečakova ruka do srede bila u redu, na šta se ovaj šokirao jer su problemi počeli odmah nakon stavljanja gipsa - kaže Jerotić.

LEKAR NEDOSTUPAN Doktor Bojanić povodom tragičnog ishoda lečenja Radenka Nikodinovića nije se oglašavao. Do zaključenja ovog broja našeg lista, on se nije javljao ni na fiksni, niti na svoj mobilni telefon. Slično je bilo i u lozničkoj bolnici. Sa centrale u više navrata naš poziv je bio preusmeren na odeljenje na kom radi dr Bojanić, ali je i ovde telefon uzalud zvonio. (A. D.)

- Na Institutu su ga tri puta operisali. Kada su lekari skinuli gips, nisu mogli da veruju šta vide, jer je ruka istrulila. Skinuli su mu kožu sa ruke, čistili gnoj i uništeno tkivo i operacijama pokušavali da povežu vene i tetive. Za to vreme, otkako je došao na Institut četiri doktora su danonoćno bila uz njega, nisu spavali, ali nažalost nisu uspeli da ga spasu. Čak su zvali pomoć jednog lekara sa VMA, koji je rekao da tako nešto u životu nije video.

U kući Nikodinovića od subote ujutro muk. Okupili se rođaci, prijatelji, komšije, pokušavajući da uteše porodicu, pre svih dečakove roditelje Milana i Zoricu i sestru Janu (7), ali utehe nema. Niko ne može da veruje kakva ih je tragedija zadesila. Svi žale za Radenkom, živahnim i veselim dečakom. Ogorčeni su na lekare koji, tvrde, nisu dobro očistili ranu, pa je nastalo trovanje krvi.

Na Institutu za sudsku medicinu u Beogradu, kako "Novosti" saznaju, sutra bi trebalo da se uradi obdukcija i zvanično potvrdi od čega je osmogodišnje dete preminulo.


Radenkovi roditelji

SUPROTNE TVRDNjE

Doktor Bojanić je, prema saznanjima našeg lista, u petak, dan pre nego što će mali Radenko izdahnuti, dolazio u Institut za majku i dete da se informiše kakvo je zdravstveno stanje dečaka. Radenkova tetka Jelena svedoči nam da je dr Bojanića prijavila direktoru Kliničkog centra u Loznici zbog nesavesnog lečenja.

- Direktor mi je kazao da je Radenkovim roditeljima predložio hospitalizaciju deteta, što su oni odbili. Međutim, Milanu i Zorici niko ni u jednom trenutku od nedelje do srede, kada su bili u Loznici, nije ponudio da dete ostane u bolnici iako su ga oni zbog komplikacija svakog dana dovodili - kaže Jelena.