PRIJAVLjIVANjE brucoša za studentske domove Studentskog centra "Beograd" završeno je u četvrtak, pa se preliminarne liste mogu očekivati već kroz nekoliko dana.

Akademci koji ostanu "ispod crte" smeštaj mogu da potraže u privatnim studentskim domovima širom Beograda. Cena je gotovo pet puta viša nego u državnim, ali i duplo povoljnija nego iznajmljivanje stana sa mesečnim troškovima.

Tako se cena kreveta u privatnom studentskom domu kreće od 60 do 100 evra.

- Bila sam i u državnim i u privatnim. Privatni je imao super lokaciju u centru Beograda, kod Botaničke bašte, sa velikim unutrašnjim dvorištem. Gazda je ljubazan, ali kratko sam se zadržala jer je pušenje cigareta bilo zabranjeno u sobama. Inače, sve je čisto i uredno, dostupan internet i osim mesečne kirije nema drugih obaveza - priča Nikolina Milošević, student treće godine Geografskog fakulteta.

ZA DRŽAVNE SE PRIJAVILO 2.000 POČETAK zimskog semestra oko 1.200 brucoša sa fakulteta Univerziteta u Beogradu dočekaće sa ključem sobe u ruci nekog od ukupno 11 državnih, studentskih domova. Na adresu Studentskog centra "Beograd" stiglo je više od dve hiljade prijava.

Mesečna kirija bez obaveze plaćanja komunalija glavna je stavka za privlačenje studenata, ali i roditelja kojima je ova opcija daleko isplativija od iznajmljivanja stana, čak i sa cimerima. Tako studentski smeštaj u Budimskoj ulici u Beogradu u ponudi ima trokrevetne i četvorokrevetne sobe sa upotrebom zajedničkog kupatila, kuhinje i dnevnog boravka. Za cenu od 90 evra mesečno akademcima je dostupna i čitaonica, korišćenje kompjutera, besplatan internet, pa i redovno menjanje posteljine.

Slično je i na Voždovcu u blizini nekoliko fakulteta. Ovaj privatni dom u svakoj sobi ima kupatilo i klima-uređaj. U zavisnosti od broja cimera u sobi cena varira od 60 evra po studentu za četvorokreveti apartman do 100 evra za dvokrevetni.

- Prijavljivanje traje tokom leta, jer je broj mesta ograničen - navode iz privatnog smeštaja. - Ova vrsta smeštaja posebno je popularna među onima koji čekaju naknadne raspodele upražnjenih mesta u državnim domovima.