Memorijalna akademija "I Srbi su žrtve" danas je održana u Centru "Sava" u Beogradu u sklopu obeležavanje Dana sećanja na stradale i prognane Srbe pre 21 godinu u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja". Na akademiji je izveden prigodan kulturno-umetnički program kojim je ukazano na stradanja Srba u toj hrvatskoj akciji, 4. i 5. avgusta 1995. godine.

Evocirane su uspomene, kroz izvođenje tradicionalnih srpskih pesama i podsećanje na srpske običaje i tradiciju života na područjima sadašnje Hrvatske.

Skupu, iako su bili najavljeni, nisu prisustvovali predstavnici vlada Srbije i Republike Srpske, a brojnim novinarima je rečeno iz pres službe ministra Aleksandra Vulina da su "državni zvaničnici zbog slabog odziva otkazali dolazak".

Prethodno je održan parastos u Crkvi svetog Marka u Beogradu i položeni su venci na spomenik nastradalima od 1991. do 2000. godine. Prema rečima ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandra Vulina, Srbi su danas jedini narod u Evropi koji ne može da se vrati u svoje domove zato što Hrvatska to ne želi.

"Prošla je 21 godina od 'Oluje' ali ne i bol za ubijenim, nestalim i za domovima. Danas se u Hrvatskoj ne poštuju ni elementarna prava Srba, poput prava na imovinu, na penziju ili staž", rekao je Vulin novinarima nakon polaganja venca.

Prema njegovim rečima, danas će u Hrvatskoj opet biti pokliča "Za dom spremni" i paradiranja u ustaškim uniformama.

"Niko ne želi da ratuje ali dok se ne promeni hrvatska politika, koja negira srpske žrtve i zagovara povratak ustaštva, kako da se nadamo da će odnosi biti bolji? Za mir je potrebno dvoje a za sukob samo jedan", rekao je Vulin, podsećajući da za "zločinačku akciju 'Oluja'" niko u Hrvatskoj nije odgovarao.


Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta kazao je da je cilj obeležavanja 5. avgusta podsećanje međunarodne javnosti da su i Srbi imali velike žrtve tokom ratova 90-ih.

"Srbi su najveće žrtve sukoba s kraja 20. veka ali pojedini zapadni centri moći, kao i Zagreb, Sarajevo i Priština, zastupaju besmislenu tezu da su Srbi agresori. Pola miliona Srba je proterano iz Hrvatske, pola miliona iz BiH a više od 200.000 sa Kosova i Metohije. Do pomirenja i stabilnosti neće doći dok preuveličavaju svoje žrtve a umanjuju naše", rekao je Linta.

Nakon parastosa i polaganja venaca okupljeni građani krenuli su u šetnju do Sava centra u kojem će biti održana memorijalna akademija "I Srbi su žrtve".

SIRENE POVODOM OLUJE

U centru Beograda danas u podne oglasile su se sirene, u znak sećanja na stradale i prognane Srbe pre 21 godinu u hrvatskoj akciji vojnoj akciji Oluja.

Tim povodom u beogradskoj crkvi Svetog Marka služen je parastos, a na spomen obeležje poginulima u "Oluji" položeni su venci.

Kraljevo ,minut ćutanja foto G.Šljivić


Od crkve Svetog Marka do Centra Sava u toku je mirna šetnja, posle koje će učesnici prisustvovati memorijalnoj akademiji pod nazivom "I Srbi su žrtve".

Centralna državna manifestacija obeležavanja Dana sećanja na stradanje i progon Srba održana je sinoć u pretežno izbegličkom naselju Busije kraj Zemuna.

POMEN ŽRTVAMA OLUJE I U PROKUPLjU

U Crkvi Svetog Prokopija u Prokuplju danas u 11 sati održan je parastos postradalima u "Oluji", a tačno u 12 sati uz crkvena zvona oglasila se i sirena za uzbunu u znak sećanja na žrtve hrvatske vojno-policijske akcije koja se dogodila na današnji dan 1995. godine.

"Tih dana u Prokuplje je samo u jednom danu stiglo i privremeno smešteno 12.000 izbeglica iz Srpske Krjine da bi njih oko 6.000 ovde našlo utočište", kazali su u lokalnom Komesarijatu za izbeglice.

"Nikad neće izbledeti sećanje na te strašne dane, nepregledne kolone ljudi koji su na traktorima, sa decom i zavežljajem u ruci tog 4. avgusta bežale u Srbiju, ističu oni koji su tada izbegli iz Srpske Kraine, sa ratnog područja i trajno se nastanili u Prokuplju", dodali su predstavnici Komeserijata.

U ovom pogromu srpskog naroda u Hrvatskoj pre 21 godinu život je izgubilo 1.856 srpskih civila, 836 se i dalje vodi kao nestalo, dok ih je oko 250.000 prognano iz Hrvatske.

Zapaljeno je i uništeno oko 40.000 objekata Srba.

Od početka ratova na prostorima SFRJ 1991. godine, 610.000 Srba iz Hrvatske i BIH izbeglo je u Srbiju. Danas status izbeglice ima 20.000 njih, podatci su Komesarijata za izbegla i prognana lica Srbije.