SINOD Srpske pravoslavne crkve, na prvoj sednici održanoj posle Sabora SPC, kako saznaju "Novosti", razmatrao je pitanje daljeg statusa bivšeg niškog vladike Jovana Purića. Prema našim saznanjima, doneta je odluka da vladike bački Irinej i dalmatinski Fotije posete vladiku šabačkog Lavrentija i zamole ga da u svoju eparhiju primi vladiku Jovana.

Na minulom Saboru SPC, arhijereji se, naime, nisu bavili statusom vladike Jovana, već su to pitanje ostavili u nadležnost Sinodu SPC.

Od eparhijskih zvaničnika u Šapcu niko nije želeo da komentariše ovu vest. Protođakon dr Ljubomir Ranković, urednik "Glasa crkve", koji je ovih dana zauzet pripremama premijere svoje drame o vladici Nikolaju, kaže:

- Vladika Jovan je čovek koji voli knjigu i izdavaštvo i njegov dolazak u šabačku eparhiju bio bi dobitak i za njega i za nas. Njegov status definisaće Sinod u dogovoru s našim vladikom. Ali važnije od svega jeste to da jedan mlad srpski vladika boravi uz najuglednijeg i najharizmatičnijeg episkopa, ne samo naše crkve, već celog pravoslavnog i hrišćanskog sveta, kako bi se ta harizma umnožila i produžila.

ISPLAĆENE ZAOSTALE PLATE TOKOM Sabora, bivšem čelniku Eparhije niške, koji je na njen tron došao po izboru vladike niškog Irineja za patrijarha, isplaćeno je oko dva miliona dinara zaostalih plata. Ni govora nije bilo o tome da bi mogao da preuzme neku drugu eparhiju, a nezvanično se moglo čuti da priča, što se njega tiče, i po nekim drugim pitanjima, nije završena.

Izvesno je, međutim, da vladika Jovan, i ukoliko dođe u Eparhiju šabačku, neće biti pomoćnik episkopa Lavrentija, pošto je ovaj arhijerej još u snazi potrebnoj da obavlja tu dužnost. Upućeni napominju da Jovan ne dolazi u ovu eparhiju da bi u njoj, naposletku, potpuno zamenio Lavrentija.

- To bi bile besmislice, jer je reč o čoveku koji, po oceni crkvenih vlasti, nije bio kadar da vodi nišku eparhiju, pa kako bi vodio šabačku - rekao nam je jedan arhijerej SPC, insitirajući na anonimnosti. - Reč je o smeštaju bivšeg niškog episkopa u neki od manastiri Eparhije šabačke. Sve drugo su naklapanja nekih sveštenika iz niške eparhije koji su bili bliski njemu i koji su dosta "kumovali" da doživi sve ono što je doživeo u Nišu.