EPISKOP Jovan (Purić) više neće biti na čelu Niške eparhije. Sveti arhijerejski sabor koji zaseda u Beogradu vladici je danas otvoreno stavio do znanja da ne računa na povratak u staru eparhiju. Formalna odluka o tome biće doneta u završnici zasedanja Sabora. Ovom arhijereju nije dodeljeno ni buduće mesto boravka, već mu je sugerisano da se nastani u nekom od manastira.

U ovom kontekstu u crkvenim krugovima tumači se i njegova iznenadna poseta Šapcu u sredu uveče. Prema izvorima "Novosti", cilj njegovog dolaska kod vladike Lavrentija je pokušaj da isposluje dozvolu da se kao njegov pomoćnik nastani u Šabačkoj eparhiji.

Vladika Jovan našao se u situaciji da nema mnogo vrata na koja može da pokuca - prenosi izvor "Novosti" iz vrha SPC. - Male su šanse da se vrati čak i u Ostrog, gde je više godina bio iguman. Vladika Lavrentije prošle godine ga je pozvao da dođe u Šabac, ali se situacija u međuvremenu promenila. Tome su posebno doprinele glasine koje su širili Jovanovi ljudi, da se on sprema da zameni Lavrentija, što nije po volji lokalnim sveštencima.

Vladika Jovan već godinu dana razrešen je upravljanja nad eparhijom u Nišu, kako je saopštila SPC, iz "zdravstvenih razloga". Prava istina je, međutim, da je došao u sukob sa uticajnim niškim sveštenicima i taj duel - izgubio.

Sabor je završio usvajanje izveštaja o jednogodišnjem radu eparhija, što je redovna tačka dnevnog reda.

A među temama o kojima će Sabor da raspravlja naći će se i situacija u evropskim eparhijama, koje su poslednjih meseci suočene sa aferama i unutarcrkvenim sukobima. Tu se lome struje. Grupa vladika okupljena oko mitropolita Amfilohija sklona je kadrovskim promenama u ovim episkopijama. Nasuprot njima je tabor vladike bačkog Irineja, kome odgovara sadašnje stanje. To je, kako prenose izvori našeg lista, nastavak pritajenog sukoba između dvojice uvaženih arhijereja, razbuktalog prošle godine na pitanju smene vladike mileševskog Filareta, koji ove godine očekuje da bude vraćen u svoju eparhiju.


DVA SCENARIJA

SABOR će u slučaju Niške eparhije razmotriti dva scenarija. Prviao-prizrenski Teodosije. Moguće je i da tron u Nišu godinu dana bude upražnjen, a da za to vreme eparhijom kao administrator upravlja patrijarh Irinej.