PROFESOR Bogoslovskog fakulteta protojerej-stavrofor Radomir Popović smenjen je s dužnosti starešine beogradske crkve Ružice i Kapele Svete Petke zbog sumnje da je finansijskim zloupotrebama oštetio crkvu za višemilionski iznos. Odluku o njegovoj smeni doneo je patrijarh Irinej, a protiv njega je pokrenut i crkvenosudski postupak.

Komisija formirana po nalogu Njegove svetosti, koju je predvodio patrijarhov vikar vladika Arsenije, nedavno je izvršila vanrednu finansijsku kontrolu u crkvi Ružici. Uvidom u arhiv i u stanje u crkvenoj kasi primećen je niz propusta u raspolaganju parohijskim novcem.

U crkvenim krugovima nezvanično se pominje da je u trenutku popisa nedostajalo čak četiri kilograma dragocenosti - kilogram zlata i tri kilograma srebra. Istovremeno, u parohijskoj kasi zatečen je veći broj zlatnih novčića bez priznanica i ikakve prateće dokumentacije o njihovom poreklu.

- U Crkvi se dugo sumnjalo u to da se iz crkve Ružice odliva veliki novac. Glas o zloupotrebama stigao je i do patrijarha Irineja, koji je rešio da stane na put krađi - kaže izvor "Novosti" iz vrha SPC. - Formirana je komisija koja je napravila presek finansijskog stanja, posle čega je odlučeno da Popović odmah bude smenjen s mesta sterešine hrama i da se otvori zvanična crkvena istraga. Nije isključeno ni da Patrijaršija podnese krivične prijave zbog ovih zloupotreba.

Na Popovićevo mesto postavljen je arhijerejski namesnik Vladimir Vukašinović, takođe sveštenik ovog hrama. Među prvim potezima koje je povukao po preuzimanju dužnosti bila je smena dotadašnjeg blagajnika protojereja-stavrofora Dragomira Sanda, takođe profesora Bogoslovskog fakulteta.

U vrhu SPC ne kriju da je reč o velikom skandalu, budući da su crkva Ružica i Kapela Svete Petke među najvećim beogradskim svetinjama i mesta izuzetnog poštovanja vernika.

- Otuđeno zlato i srebro potiče od dobrovoljnih priloga vernika. Veliki broj ljudi daruje crkvu vrednim lančićima, prstenjem i zlatnim novcem. Ove dragocenosti namenjene su pretapanju u crkvene bogoslužbene predmete - posude, ukrase za ikone, pozlate... U ovom slučaju skupoceni materijal u trenutku provere nije zatečen u crkvi, ali ni kod zlatara s kojim je posao ugovoren - tvrdi izvor "Novosti".

Smena u crkvi Ružici u vrhu SPC tumači se kao još jedan dokaz spremnosti patrijarha Irineja da sa čelnih crkvenih pozicija ukloni ljude koji se dovode u vezu sa zloupotrebama i aferama. To se posebno odnosi na sveštenike koji su duhovni život podredili finansijama. Njihov broj posebno se namnožio poslednjih godina života patrijarha Pavla, u čijoj bolesti su mnogi videli priliku da se organizuju i dobro zarade.

SVEŠTENIK I PROFESOR

PROTOJEREJ-STAVROFOR Radomir Popović godinama je bio na čelu crkve Ružice, a obavljao je i više drugih crkvenih i prosvetnih dužnosti. Na Bogoslovskom fakultetu predaje opštu istoriju hrišćanstva, a bio je i dugogodišnji dekan Visoke škole SPC za umetnost i konzervaciju. Danas je pomoćnik direktora za crkvene poslove ove ustanove.


VRAČARSKI SCENARIO

CRKVA Ružica u Beogradu nije jedini prestonički hram iz koga je curio novac. Patrijarh Irinej krajem prošle godine po sličnom scenariju smenio je kompletno sveštenstvo Hrama Svetog Save na Vračaru. Klirici najveće pravoslavne crkve razmešteni su u druge parohije zbog sumnje da su na Uskrs 2015. prisvojili najmanje 30.000 evra. Reč je o novcu koji su tokom prazničnih liturgija i dočeka Blagodatnog ognja vernici ostavljali na ikonama i u kutijama za dobrovoljne priloge.