Trenutni zdravstveni sistem u Srbiji je finansijski neodrživ zato što doprinosi obaveznog zdravstvenog osiguranja zaposlenih građana nisu dovoljni za operativne izdatke zdravstvenog sektora, zaključeno je danas na skupu o unapređenju efikasnosti zdravstva u Srbiji.

Američka privredna komora u Srbiji (Amcham) i Ministarstvo zdravlja predstavili su danas u Palati Srbija zaključke i preporuke studije, koje su zajednički sproveli s ciljem da istraže aktuelnu situaciju u domaćem zdravstvu.

Studija "Iskorak ka efikasnijem zdravstvu i boljoj usluzi za građane" sprovedena je kroz opšti pregled i analizu novčanih tokova zdravstvenog sistema, ali i mikroanalizu javnih i privatnih zdravstvenih institucija.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kazao je da rezultati započete reforme zdravstvenog sistema u Srbiji nisu zadovoljavajući i dodao da će u narednom periodu reforma tog sektora biti nastavljena kako bi se poboljšala njegova efikasnost.

On je ocenio da je veoma važno ulagati u zdravstveni sistem prvenstveno da bi se smanjile liste čekanja u zdravstvenim ustanovama.

Predstavnik konsultantske kuće "Ernst &Young" Miloš Radivojević je kazao da je sprovedena studija pokazala je da postojeći zdravstveni sistem ne pokriva sve izdatke koje građani moraju da nadoknade "iz svog džepa".

On je kao najvažnije nedostatke postojećeg sistema izdvojio manjak inovativnih lekova i duge liste čekanja građana na preglede.

Prema njegovim rečima, preporuka studije je da se finansijska održivost postojećeg zdravstvenog sistema može poboljšati primenom modela "Nabavke bolničkih usluga", na osnovu ugovora zaključenih sa zdravstvenim jedinicama.

"Takođe, uključivanje privatnih pružalaca usluga i moguća partnerstva između njih i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje su način za značajno smanjenje troškova za zdravstvenu zaštitu u apsolutnom iznosu", rekao je Radivojević.