Iz opštine Klokot-Vrbovac u poslednje dve godine iselilo se 30 srpskih porodica sa 124 člana, a prodato je i tridesetak kuća, što loše utiče na život oko 3.000 meštana tog kraja, upozorili su danas bivši čelnici opštine Klokot i Vitina.

Bivši predsednik privremenog organa opštine Vitina Miloš Jovanović rekao je novinarima da je u poslednje dve godine opštinu Klokot-Vrbovac napustilo 30 porodica sa 124 članova među kojima je i dosta deca, što se odrazilo na broj đaka u školama.

Jovanović je to rekao na konferenciji za novinare u Medija centru u Čaglavici na kojoj je zajedno s bivšim predsednikom opštine Klokot Sašom Mirkovićem i odbornikom Momčilom Stojkovićem saopštio da je kosovsko tužilaštvo na osnovu njihove prijave podiglo tri nove optužnice protiv sadašnjeg predsednika te opštine Srećka Spasića.

Prema Mirkovićevim rečima, od Ministarstva za lokalnu samoupravu Kosova zatraženo je razrešenje Spasića, ali ministarstvo nije reagovalo tako da su odbornici podneli prijavu.

Stojković je rekao da je prijava protiv Spasića podneta zbog zloupotrebe službenog položaja i korupcije, zloupotrebe oko nabavke kamiona, ali i isterivanja direktora iz srednje i osnovne škole i službenice iz opštinske biblioteke.

"Tužilac Spasića goni i za imenovanje zamenika gradonačelnika Hasana Rašitija, mimo odluke Skupštine... i zato što je po dolasku na vlast prekinuo 23 važeća ugovora. U istoj optužnici je i prijava Agencije za korupciju", dodao je Stojković i naveo da je gradonačelnik odobravao istovremeno zapošljavanje i u institucijama Srbije i u kosovskim ustanovama.

Prema njegovim rečima, zamenik gradonačelnika po kosovskom sistemu Miloš Stojković radi u Paraćinu i ne dolazi u Klokot na posao.

Srećko Spasić je potvrdio za Agenciju Beta da je tužilac u Gnjilanu podigao optužnice i dodao da su upravo Saša Mirković i njegova grupa upropastila opštinu. Spasić je dodao da veruje da će sve te neosnovane optužbe na njegov račun pasti u vodu.

"Mogu samo da kažem da je grupa sa Sašom Mirkovićem od 2010 do 2014. godine upropastila opštinu, zadužila je za 360.000 evra kroz razne fiktivne fakture, malverzacije sa tenderima i finasijama, a mene terete za minorne stvari", rekao je Spasić.