BALKON Narodnog pozorišta, komanda "Juriš!" Vuka Draškovića, neredi i izlazak tenkova na ulice Beograda obeležili su devetomartovske demonstracije 1991. godine.

Na poziv Srpskog pokreta obnove, pod sloganom "Miting protiv petokrake", uprkos zabrani vlasti, u centru Beograda okupilo se oko 100.000 nezadovoljnih ljudi. Iako je formalni razlog demonstracija bilo nezadovoljstvo uređivačkom politikom Televizije Beograd, bila je to pobuna protiv režima i vladajuće ideologije, ali i odgovor na odnos države prema sve bližem građanskom ratu.

Odgovor režima bio je žestok. Lideri opozicije su se sklonili u zgradu Narodnog pozorišta, čija im je vrata otvorila upravnica Vida Ognjenović. Dok su se čelnici SPO sa balkona obraćali demonstrantima, policija je silom pokušala da rastera građane.

Na prebijanje demonstranata Drašković je odgovorio pozivom na napad. Demonstranti su pružili žestok otpor, što se pretvorilo u višečasovne sukobe. U njima je povređeno više od 200 ljudi, a uhapšeno je više od stotinu građana. U Masarikovoj ulici, bežeći od demonstranata, poginuo je policajac Nedeljko Kosović. Nešto kasnije, policija puca i ubija sedamnaestogodišnjeg Branivoja Milinovića.

U popodnevnim časovima vlast je izvela tenkove na beogradske ulice. Lider SPO Vuk Drašković je uhapšen, a zabranjen je rad TV Studio B i Radija B 92.

Ostavka ministra policije Radmila Bogdanovića, puštanje na slobodu Vuka Draškovića, kao i smena rukovodstva TV Beograd epilog je devetog marta.

STUDENTI

ODGOVOR na državnu represiju stigao je sledećeg dana iz Studentskog grada, kada su ka Terazijskoj česmi krenuli studenti.