NA OPŠTINSKOM takmičenju iz biologije za đake od petog do osmog razreda, održanom proteklog vikenda, učestvovale su hiljade osnovaca širom Srbije, a dalje je prošlo njih 15! Mnoga deca mislila su da je testiranje skrivena kamera, neka pitala da li je reč o pogrešnom testu, a mnogi su iz učionica izašli u suzama, jer na testu nisu znali ni za dvojku, a u dnevniku imaju peticu.

Pobunili su se i nastavnici protiv testa koji je bio "pretežak i pun grešaka", a od Srpskog biološkog društva, koje je pitanja poslalo u škole, očekuje se rešenje ovog slučaja.

Da je test bio pretežak, za "Novosti" potvrđuje i prof. dr Željko Tomanović, dekan Biološkog fakulteta Univerziteta i član UO Srpskog biološkog društva.

- Test nije bio prilagođen tom nivou takmičenja, a da li je bilo grešaka, biće utvrđeno - kaže Tomanović. - Ja pitanja nisam ni video do dana polaganja, ali prihvatam kritiku. Ali isto tako mislim da treba da preispitamo težinu pitanja za ubuduće, jer nije u redu ni da do okružnog takmičenja stigne skoro 10.000 đaka. I to govori da je test prošle godine bio previše lak. Treba naći pravu meru.

Testove je pisala vanredni profesor metodologije na ovom fakultetu dr Jelena Stanisavljević, a nastavnici se, osim na težinu zadataka, žale i na veliki broj grešaka. Prigovori su Srpskom biološkom društvu stigli iz aktiva biologa iz Užica, Sombora, Rume, Zrenjanina, Valjeva, Pančeva, Novog Sada, Sremske Mitrovice, Odžaka, Vršca i nekoliko beogradskih opština.

- Svi smo ogorčeni. Kolege u Kragujevcu nisu objavile rezultate u znak protesta. Takmičenje će dalje bojkotovati i Aranđelovac i Šabac, a testovi u Gornjem Milanovcu i Čačku nisu ni pregledani - kaže za "Novosti" Vesna Stevuljević, nastavnica biologije u OŠ "Kosta Abrašević" u Resniku.

- Deca su izlazila u suzama, a ispalo je da su nastavnici nesposobni da pripreme decu za takmičenje, iako je to naša obaveza. Polagali su učenici od petog do osmog razreda i prolaznost koja je blizu nule je nedopustiva. Testove je očigledno pisala nestručna osoba. Nisu ispoštovane propozicije, pitanja su bila mimo nastavnog plana i programa.

O ovom problemu danas će raspravljati nastavnici biologije iz Beograda, a Srpsko biološko društvo za sutra je zakazalo sednicu UO na kojoj će se raspravljati o takmičenju i tome kako načinjena šteta da bude ispravljena.

- Najverovatnije će prag za prolazak dalje da bude spušten sa sadašnjih 90 bodova, na 60 ili 70. Tako ćemo dobiti realan broj dece - najavljuje prof. Tomanović.


OKRUŽNO BEZ TAKMIČARA

KOMISIJE su izbrojale da se u čak 51 opštini i gradu nijedan učenik nije plasirao dalje, na gradsko ili okružno takmičenje! Plasirao se po jedan osmak iz Trstenika, Vladičinog Hana, Aleksinca, Velike Plane i Čukarice. Po jedan šestak prošao je dalje iz Vranja, Ćuprije, Loznice, Bora, Odžaka, Šida, Novog Bečej, Niške Banje, Lazarevca i Zvezdare. Prag znanja prešao je jedan sedmak iz opštine Rakovica, na Vračaru su dva plasirana osmaka, a u Požarevcu dva sedmaka, u Nišu po dva petaka i šestaka.