VIŠE od stotinu monaha i vernika, predvođenih raščinjenim vladikom Artemijem i bivšim igumanom manastira Crna Reka Nikolajem, proslavilo je juče manastirsku slavu u Crkvi Svetog Simeona Mirotočivog, koju je u zaseoku Rajkovići kod Deževe izgradila Eparhija raško-prizrenska u egzilu.

Dolazak monaha i vernika u manastir paralelne i nepriznate crkve u Deževi, koju raščinjeni vladika Artemije i njegovi sledbenici nazivaju katakombom, obeležio je manji incident. Jedan kamion bio je od ranog jutra poprečen na prilaznom putu do crkve, pa mnogi nisu mogli svojim vozilima da prođu do hrama. Intervenisala je i policija iz Novog Pazara, pa je kamion posle izvesnog vremena uklonjen. Vlasnik kamiona tvrdio je da je vozilo ostavio na putu zbog kvara, ali su "artemijevci" bili uvereni da je u pitanju nameštaljka. Čak su isticali da su nepoznate osobe izbušile i gume na nekoliko njihovih vozila.

- Put je bio namerno preprečen da je jedva pešak mogao da prođe - kaže arhimandrit Naum, šef informativne službe Eparhije raško-prizrenske u egzilu. - Ne verujem da je to bila ideja lokalnog stanovništva, sigurno to nisu bili meštani sa kojim imamo odlične odnose. Do sada imamo 30 katakombi širom Srbije i sveta. Mi smo prognani iz svojih manastira i zato moramo da gradimo ovakve crkve, jer smo eparhija u progonu. Uprkos teškim uslovima u kojima živimo i velike medijske kampanje koja se vodi protiv vladike Artemija, svakodnevno nam prilaze novi monasi i vernici, jer narod prepoznaje istinu.

Starešina Manastira Svetog Simeona Mirotočivog u Deževi protosinđel Visarion naglašava da je crkva izgrađena na privatnom posedu, da nije tačno da je izgrađena "na divlje" i da ima sve potrebne dozvole.

Raščinjeni vladika Artemije sa monasima i vernicima

- Iz Deževske doline sam i došao sam da obeležimo manastirsku slavu - kaže jedan meštanin. - Žao mi je što je došlo do raskola. Poštujem vladiku Artemija, ali poštujem i zvaničnu crkvu i voleo bih da dođe do ujedinjenja, odnosno da se raskol, ako ga tako možemo nazvati, prevaziđe. Zato sam danas ovde.

HRAM SVETOG SAVE

VEĆINA žitelja Deževske doline privržena je Srpskoj pravoslavnoj crkvi i zvaničnoj eparhiji Raško-prizrenskoj na čelu sa vladikom Teodosijem. Crkvu u Rajkovićima doživljavaju "divljom" i raskolničkom.

U Deževi, gde je Nemanja stvarao prvu srpsku državu i gde je rođen Sveti Sava, gradi se hram Svetog Save za čiji završetak je nedavno pomoć obećao i premijer Srbije Aleksandar Vučić. Hram će biti ponos celog kraja.