POKOJNI bivši predsednik Srbije Slobodan Milošević i čitava njegova porodica i dalje se nalaze na ekonomskoj “crnoj listi” američke vlade.

Spisak koji redovno, više puta mesečno ažurira američka Agencija za kontrolu strane aktive (OFAC), koja radi u okviru Ministarstva finansija, sadrži oko 230 imena sa Balkana, najviše iz BiH, Srbije uključujući i Kosovo, i Makedonije.

Uz Miloševića na listi su njegova supruga Mirjana Marković, sin i kćerka Marko i Marija, snaja Milica Gajić, pokojni brat Borislav i njegova supruga Milanka Milošević.

Imena pokojnika nisu neubičajena na ovom spisku jer je glavni cilj američkog Ministarstva finansija da zaustavi protok novca, tako da njihovi računi i eventualna imovina koju imaju u SAD ostaju zamrznuti i nakon njihove smrti.

Na obnovljenom spisku pojedinaca i organizacija sa Balkana koji su na udaru američkih ekonomskih i trgovinskih kaznenih mera su i brojni haški optuženici i osuđenici - Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Vojislav Šešelj, Goran Hadžić, Franko Simatović, Jovica Stanišić, Milan Martić, Milan Lukić... Tu su i članovi njihovih porodica poput Luke Karadžića i Ljiljane Zelen Karadžić. Iako su odslužili kaznu sa “crne liste” nisu izbrisani ni Nikola Šainović, Momčilo Krajišnik i Dragoljub Ojdanić.

POLUGA ZA SPOLjNU POLITIKU OFAC i njihova lista su među najmoćnijim polugama američke vlade i predstavlja značajnu podršku američkim spoljnopolitičkim ciljevima. Ova obaveštajno-finansijska agencija konkretizuje kaznene mere protiv “problematičnih” država, režima, organizacija i pojedinaca koji SAD smatraju pretnjom po američku nacionalnu bezbednost. Deluju pod pokroviteljstvom Kancelarije za terorizam i finansijske obaveštajne službe. Agencija je ovlašćena za konkretne ekonomske i trgovinske kaznene mere koje uključuju zamrzavanje imovine, ili zabranu američkim građanima da rade sa njima.

Od nedavno na spisak je dodat i Jonuz Musliu, predsednik nacionalnog saveta Albanaca. Ekonomske sankcije važe i za Milorada Ulemeka Legiju, koji je osuđen zbog ubistva premijera Đinđića.

Jedan od “označenih” je i Milan Ivanović, direktor zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici, koji kaže da to ne vidi kao svoj hendikep i da ga Amerika na zanima:

- Zaista ne vidim razlog za takav potez. U Americi nemam nikakve poslove niti imovinu i nemaju šta da mi zamrznu. To zapravo pokazuje osionost jedne zemlje koja radi šta hoće, verovatno sa namerom da zastraši one koji ne rade u skladu sa njenim interesima.

Na listi se nalazi i jedna politička stranka - SDS iz Republike Srpske, kao i niz organizacija. Među njima je Ravnogorski pokret iz Srbije, ali i albanske terorističke organizacije OVK, ANA, Oslobodilačka vojska Preševa, Medveđe i Bujanovca.