U GLUVO doba noći, između četvrtka i petka, Udruženje građana "Sveti Sava" podelilo je u Lazarevcu više od 700 primeraka nove, treće "crne knjige" sa imenima, fotografijama i podacima o 150 dilera droge koji "operišu" u ovoj beogradskoj opštini. U akciji je učestvovalo 30 članova Udruženja, čak su im pomogli i članovi porodica pojedinih dilera jer više ne žele da trpe pakao zbog onoga čime se njihovi najbliži bave.

Dileri su, saznajemo, čim su saznali da se na lazarevačkim ulicama odvija ova akcija, pokušali da što više primeraka "crne knjige" uklone iz poštanskih sandučića i sa parkiranih automobila. U "Svetom Savi" ističu da je to praktično nemoguće, jer je kompletna brošura objavljena i na fejsbuk-profilu Udruženja, koji ima više od 9.000 "lajkova".

- Odštampali smo 5.000 primeraka "crne knjige" koju ćemo deliti i u seoskim mesnim zajednicama, gde takođe dileri imaju svoje mušterije - kažu u "Svetom Savi". - U novoj, trećoj po redu brošuri u proteklih nekoliko godina, objavili smo ne samo imena lazarevačkih dilera, već i imena prodavaca droge iz Lajkovca i okoline.

Na fejsbuk-profilu Udruženja pojavio se i video-zapis narkomana, na parkingu u centru Lazarevca, kod takozvanog žutog solitera, preko puta Osnovne škole "Dule Karaklajić", koji su usred dana bili toliko pod dejstvom droge da su jedva ušli u automobil! Sve to dešavalo se preko puta najveće osnovne škole u Lazarevcu!

AKCIJA ZA PAMĆENjE
Lazarevčani još pamte našu poslednju akciju kada smo tokom noći po celom gradu izlepili 4.000 postera sa fotografijom i podacima jednog od najvećih dilera u gradu - kažu u "Svetom Savi".

- Naše udruženje nastalo je pre tri godine, kao posledica očaja i beznađa, ali i revolta, te zbog nezadovoljstva radom policije i pravosuđa na suzbijanju i sankcionisanju narkomanije - kažu u "Svetom Savi". - Odlučili smo da preduzmemo nešto, pa smo van institucija sistema pokrenuli borbu protiv dilera, njihovih pomagača i narkomanije, za spas dece u Lazarevcu i Srbiji. Rezultat toga je veliki broj uhapšenih i procesuiranih narko-dilera. Posle objavljivanja spiskova, izvestan broj narko-dilera prestao je da prodaje drogu, a pojedini su se iselili iz Lazarevca, čak i pobegli iz Srbije.