Ministar pravde Nikola Selaković uputio je danas predlog predsedniku države Tomislavu Nikoliću da posthumno odlikuje advokata Veljka Guberinu za naročite zasluge u oblasti javnih delatnosti, rečeno je Tanjugu u ministarstvu pravde.

Selaković je u predlogu istakao da doajen sprske advokature nikada nije zaboravio da se bori za zakon, a još manje za čoveka.

"Slobodno je iznosio svoje mišljenje i stavove i borio se za njih, pa su se vremenom na njega ugledali i drugi advokati - čime se širio broj advokata od znanja i ugleda. Svojim nastupom uspeo je da spoji nauku i lepotu izgovorene reči, da objedini nauku i umetnost", naveo je ministar pravde pored ostalog u predlogu.

Guberina je preminuo 31. decembra u Beogradu je u 91. godini života.

Komemoracija će biti odražana danas u sali Advokatske akademije Advokatske komore Srbije, a čuveni advokat će sutra biti sahranjen.

Tokom više od 50 godina aktivnog bavljenja advokaturom, Veljko Guberina se bavio krivičnim pravom. Bio je branilac optuženih za ubistvo u 700 predmeta i uspeo je da advokatskom veštinom oslobodi 51 branjenika.

Mnoge sudske besede koje je u završnoj reči izgovorio Guberina ušle su anale najvećih advokatskih odbrana i ostavile su neizbrisiv trag u istoriji advokature Srbije i nekadašnje Jugoslavije, kaže se u saopštenju.

Kao energični pristalica ukidanja smrtne kazne, bio je jedan od osnivača "Udruženja za borbu protiv smrtne kazne" 1981. godine.

Dobitnik je brojnih priznanja, a dužnost predsednika Advokatske komore Srbije obavljao je u dva mandata od 1984. do 1986. i od 1988. do 1990. godine.