VOĐENI idejom promovisanja ženske solidarnosti, ženskog znanja i stručnosti, narodne poslanice oformile su Žensku parlamentarnu mrežu, čiji je prioritet podsticanje žena da uzmu učešće u političkom i javnom životu.

Uloga ŽPM prilikom ratifikacije Istanbulske konvencije bila je veoma značajna. Upravo tokom rasprave na sednici Narodne skupštine došlo je do izražaja jedinstvo narodnih poslanica, bez obzira na stranačku pripadnost, što i jeste cilj osnivanja i delovanja ŽPM. Danas radi u drugom mandatu, a svoje aktivnosti iz godine u godinu sve više proširuje i unapređuje svoj rad. Mreža je mnogo uradila, ali ću navesti samo najbitnije. Organizovala je tri nacionalne i jednu regionalnu konferenciju koja je okupila parlamentarke iz 10 zemalja regiona. Treća nacionalna konferencija održana je 3. novembra, i na kojoj je bilo prisutno 200 odbornica iz opština širom Srbije.

Vlada je prepoznala značaj rodnog budžetiranja i u predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu po prvi put u istoriji parlamentarizma u Srbiji uvedeno je rodno budžetiranje. Narodne poslanice ŽPM podnele su šest amandmana od kojih su prihvaćena četiri, a jedan od njih je i moj amandman na Predlog zakona o budžetu koji se odnosi na poljopoprivredne podsticaje ženama poljoprivrednicama.

Ovo je veliki trenutak za sve nas poslanice članice ŽPM, ali i za Srbiju, prezadovoljna sam što se to desilo u vreme mog mandata. Moram se zahvaliti mojim koleginicama koordinatorkama na timskom radu.


Vera Paunović, koordinatorka Ženske parlamentarne mreže