NEKADAŠNjI komandant Srpske vojske Krajine general Mile Novaković preminuo je u ponedeljak ujutru u 65. godini od infarkta. Smrt je konstatovana u kolima Hitne pomoći koja su ga iz Surduka gde je živeo vozila na VMA u Beograd.

General Novaković je 1992. godine bio komandant Krajiške brigade koja je probila koridor i povezala srpsku krajinu sa Srbijom. Potom je u oktobru iste godine prebačen na mesto načelnika Glavnog štaba Srpske vojske Krajine, gde je ostao do februara 1994. godine. Sa grupom vojnika branio je od hrvatske ofanzive avgusta 1995. godine kolone naroda koji je napuštao svoja ognjišta.

Mile Novaković rođen je u selu Kirin, pored gradića Vrginmost, a posle pada Krajine preselio se u Surduk u Sremu. U razgovoru sa novinarom "Novosti" sredinom jula, videlo se da ga jako boli sve što se dešavalo sa srpskim narodom u Hrvatskoj. Ništa manje ga nije boleo ni kasniji odnos srpskih vlasti prema vojnom i civilnom rukovodstvu krajiških Srba. Ta prošlost ga je 20 godina stiskala i srce više nije izdržalo.

IZVINjENjE

"Novosti" se izvinjavaju porodici i pukovniku MUP-a Miletu Novakoviću, pošto su inicijalno greškom stavile sliku pukovnika.