VLADIKA Jovan (Purić) neće više biti na čelu Niške eparhije Srpske pravoslavne crkve. Odluku o njegovom statusu u Crkvi i dužnosti koju će ubuduće obavljati doneće sledeće nedelje Sinod SPC.

Da vladika Jovan i formalno napusti eparhiju koju je nasledio od patrijarha Irineja odlučeno je na sinodskoj sednici održanoj u sredu u beogradskoj Patrijaršiji. Ovim potezom crkvena vlada udovoljila je Jovanovoj molbi da ga i definitivno razreši uprave nad eparhijom u Nišu. Vladika je svoj zahtev crkvenim organima podneo još juna ove godine, zbog neodložnog lečenja, ali i sukoba i podela u svojoj eparhiji. On je tada izrazio želju da se bavi isključivo profesorskim poslom na Bogoslovskom fakultetu.

Kao buduće mesto službovanja vladike Jovana, međutim, od srede se nezvanično pominje - Eparhija šabačka. Ovu ideju na sinodskoj sednici izneo je vladika šabački Lavrentije. On je predložio da se povuče u penziju, a da njegovo mesto zazume episkop Jovan.

SABOR MOGUĆ I NA JESEN Slučaj vladike Jovana, borba protiv članstva Kosova u Unesku, kao i niz drugih važnih pitanja mogli bi da budu najvažniji razlozi za sazivanje jesenjeg zasedanja Sabora SPC. Ova opcija već se razmatra u vrhu Crkve, a ukoliko Sinod proceni da je potrebno okupljanje crkvene skupštine, sednica će biti zakazana za polovinu oktobra. To će biti prvi slučaj u poslednjih nekoliko godina da se najviše crkveno telo sastane dva puta u toku jedne godine.

- Ponuda vladike Lavrentija nije iznenađenje - kažu u vrhu SPC. - On je i ranije imao želju da se povuče iz aktivne episkopske službe, a na svoju inicijativu je podelio i Šabačko-valjevsku eparhiju, ustupivši mesto još jednom arhijereju. On je veoma blizak sa Jovanom, koga smatra i svojim duhovnim detetom.

Sinod je, prema saznanjima "Novosti", razmatrao i druge dužnosti na koje bi Jovan mogao da bude upućen. Kako je reč o izuzetnom duhovniku i intelektualcu, ponuđeno mu je i da obavlja crkvene poslove van eparhija. Njemu je dat rok do sledeće nedelje da razmisli o predlozima, posle čega će biti doneta konačna odluka.

Iza premeštaja vladike Jovana iz Niša, uprkos maskiranju ovog problema u Patrijaršiji, krije se njegov duboki sukob sa sveštenstvom u eparhiji. U središtu trvenja našla se njegova odluka da rasporedi na dužnosti u drugim parohijama čak 35 sveštenika, koji su zbog toga protestovali kod patrijarha. Jovan se suprotstavio samovolji svojih klirika, koji su u službi radili mimo njegovih saveta i naloga. Planirao je uz to i kompletnu reorganizaciju eparhije, koja je trebalo da sputa uticaj nekoliko uticajnih sveštenika u Nišu.