PRVI potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republke Srbije Ivica Dačić i direktor Centra Simon Vizental iz Jerusalima Efraim Zurof razgovarali su danas u Beogradu o izgradnji memorijalnog centra Holokausta Staro sajmište.

U razgovoru je naglašeno da je važno da Srbija i Izrael jačaju saradnju u oblasti istraživanja i komemoracije Holokausta i ratnih zločina u vremenu u kome je sve prisutniji i uočljiviji trend njihove relativizacije, navodi se u saopštenju.

Dačić je kazao je da je projekat Staro sajmište podjednako bitan za građane Srbije koliko i za građane Izraela, budući da srpski narod svoja brojna stradanja u istoriji, uključujući u Jasenovcu, Kragujevcu i Starom sajmištu, nije učinio dovoljno poznatim u svetu i priznatim od tog istog sveta. Zurof je zahvalio na podršci Vlade Srbije državnom projektu Staro sajmište, koji će mladi ljudi iz celog sveta moći da posećuju i na taj način stiču znanje o Holokaustu.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i Efraim Zurof složili su se tokom sastanka da je neophodno da Srbija ima Memorijalni kompleks koji bi bio mesto sećanja na žrtve nacističkih logora u Drugom svetskom ratu. To bi bio i naučno-istraživački centar i centar za edukaciju mladih.

Direktor centra "Simon Vizental" zahvalio je ministru Vulinu na efikasnosti Vlade Republike Srbije i grada Beograda u realizaciji projekta osnivanja Memorijalnog kompleksa. Na poziv ministra Vulina, Zurof boravi u trodnevnoj poseti Beogradu. On će sutra prisustvovati sastanku Komisije za utvrđivanje programske koncepcije i davanje predloga za modele upravljanja Memorijalnim kompleksom "Staro beogradsko sajmište".


VULIN: SNAŽNA POLITIČKA VOLjA

Ministar Vulin je istakao da u Srbiji postoji snažna politička volja da se ovaj projekat sprovede i da u njoj neće biti dozvoljeno prekrajanje istorije. Vulin je istakao da je negovanje sećanja na zajedničke patnje Srba i Jevreja bitno za naše građane i državu, saopšteno je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.