BIVŠEG episkopa raško-prizrenskog Artemija Sveti arhijerejski sabor trajno je u petak isključio iz Srpske pravoslavne crkve. Za Srpsku patrijaršiju on je sada samo Marko Radosavljević, građanin koji se ne smatra hrišćaninom i članom Pravoslavne crkve. Prema crkvenim propisima, on nema pravo da učestvuje u pravoslavnim obredima, da se pričešćuje i ispoveda, pa ni da ga sveštenik Srpske pravoslavne crkve opoje posle smrti.

Ista kazna izrečena je i nekadašnjem igumanu manastira Crna Reka, bivšem jeromonahu Nikolaju (Negoslavu Nikoliću), kako je navedeno u saborskoj odluci, "od Artemija rukopoloženom za horepiskopa izmišljene staroraške i lozničke eparhije". U obrazloženju, podseća se na brojna Artemijeva odstupanja od kanonskog poretka, među kojima je najteža "na laži i obmani izgradnja pseudocrkvene parasinagoge", odnosno "formiranje sekte Artemita".

Sabor tvrdi i da je vladika Artemije prodao crkvenu imovinu u Đakovici Albancima, pokušao da albanskim teroristima i rušiteljima na milost i nemilost ostavi manastire na Kosovu i Metohiji, ali i da nikada nije odgovorio šta se desilo sa milionskim sredstvima uplaćenim za pomoć narodu južne pokrajine.

Dok ga njegovi sledbenici proglašavaju za "velikomučenika" i gurua, Sabor postavlja pitanje čijim novcem je kupovao kuće po Sremčici i drugim mestima? Čijim je novcem skoro svake druge godine menjao najskupocenija kola dok je narod Kosova i Metohije grcao u jadu i bedi, navedeno je u obrazloženju odluke Sabora.

FILARET NAJAVIO LITURGIJU VLADIKA Filaret će u subotu, na Duhove, služiti liturgiju u Manastiru Svetih besrebrenika Kozme i Damjana na Zlataru. Veliki broj vernika je, kako se nezvanično saznaje u Eparhiji mileševskoj, najavio dolazak iz okolnih gradova. U manastiru na visini od 1.450 metara vladika Filaret boravi od srede, posle odluke Sabora SPC o smeni sa trona Mileševske eparhije. On se na Zlataru nastanio krajem marta, pošto ga je Sinod SPC privremeno razrešio episkopske uprave, a za admninistratora postavio vladiku Joanikija.D. G.

Da se bivši vladika, potonji monah Artemije, isključi iz Crkve odlučilo je najviše crkveno telo posle njegovog odgovora na ponudu patrijarha Irineja da se vrati u kanonsko jedinstvo sa SPC. Artemije je u svom odgovoru patrijarhu Irineju naveo da nije u raskolu sa Hristom i predanjem Svetog Save, a da je njegovo administrativno "odvajanje od SPC samo svedočenje o pravoverju". To je bio i okidač za konačnu odluku o isključenju Artemija i Nikolaja iz crkvene zajednice.

- Da se znade od danas pa ubuduće, sve do njihovog iskrenog pokajanja, da njihovo krštenje nije krštenje, njihovo pričešće nije pričešće, a njihov blagoslov nije blagoslov, nego kletva na one koji ga primaju. Ovo naročito treba da imaju u vidu oni koji su u svojoj prostoti i naivnosti zavedeni njihovom obmanom i duhovnom prevarom - lakoverni monasi i monahinje, ali i vernici - kaže se u saopštenju Patrijaršije.

Sabor je na kraju zasedanja usvojio promene u sastavu Svetog sinoda. Episkopa zvorničko-tuzlanskog Hrizostoma u izvršnom telu SPC zameniće vladika bački Irinej (Bulović). Članovi "crkvene vlade", makar do sledećeg zasedanja Sabora, pored patrijarha Irineja, biće mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkopi - šabački Lavrentije i raško-prizrenski Teodosije.

Ulazak vladike bačkog u Sinod u crkvenim krugovima tumači se kao namera da se, posle saborskih uzbuđenja, Crkva uvede u mirnije vode. Episkop Irinej bio je na čelu grupe episkopa koja je na Saboru osudila metode Sinoda primenjene prilikom smene vladika.

Odlukom o sastavu "crkvene vlade" Sabor je u petak završio ovogodišnje prolećno zasedanje. Ova sednica izazvala je uzbuđenje u crkvenim krugovima, posebno zbog smene vladika Filareta i Georgija.

NIJE IZNENAĐEN

- ODLUKA patrijarha Irineja i Sabora SPC nije me iznenadila - rekao je za "Novosti" bivši vladika raško-prizrenski Artemije.

- Upravo ovakav ishod sam očekivao. Sve što sam imao da kažem, rekao sam u pismu koje sam uputio Saboru - bio je kratak Artemije.