BEOGRAD - Bivši vladika raško-prizrenski Artemije ne prihvata poziv Svetog arhijerejskog Sabora SPC i patrijarha Irineja da, kako su oni od njega tražili, "krene putem mira i jedinstva sa Crkvom".

U saopštenju danas dostavljenom medijima, Artemije kaže da njegovo odbijanje nije oglušivanje o poziv Sabora i patrijarha već svojevrsno svedočenje o pravoverju.

"Sve dok nepokolebljivo ostajemo u svetootačkoj veri, ništa zajedničko nemamo sa raskolom. Gledano, međutim, Vašim očima, Artemije je u raskolu", piše u saopštenju.

Sveti arhijerejski Sabor SPC i patrijarh Irinej pozvali su u sredu bivšeg vladiku Artemija da "krene putem mira i jedinstva sa Crkvom" ili će Sabor biti primoran da umesto jedinog spasonosnog rešenja preduzme dalje i konačne kanonske mere.

Artemije, međutim, navodi da je možda administrativno odvojen od SPC, ali da dogmatski nije odvojen od Hrista, a to znači ni od Srpske pravoslavne crkve kakvu nam je osnovao i predao Sveti Sava.

"Svedočimo Vam da čvrst osećaj imamo da smo bili i, uistinu, ostajemo u pravoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi koju vernici najbolje prepoznaju i prihvataju", navodi se u saopštenju.

Artemije negira da je u raskolu, ističući da u crkvenom raskolu može biti samo neko ko je izneverio pravoverje.

"Sadržina Vašeg pisma ne govori da je ono plod Duha Svetog, nego plod duha ljudskog radi pravdanja pred svetom i da bi se reklo: Eto, mi bratoljubivo hoćemo da pomognemo bivšem episkopu, a on nas odbija", naveo je Artemije koji nikada nije prihvatio odluku Sabora SPC koji ga je raščinio, i nije, iako se to od njega očekivalo, skinuo mantiju i vladičanska odličja.

"Umeće narod je da prepozna i razluči iskrenost od neiskrenosti, jer pamti sve prethodne događaje", naveo je Artemije.