VLADIKA Georgije (Đokić) trajno je razrešen uprave nad Kanadskom eparhijom - odlučio je u sredu Sveti arhijerejski Sabor SPC. Do izbora novog episkopa, crkvom u Kanadi kao administrator upravljaće lično patrijarh srpski Irinej.

Sabor je započeo i raspravu o odgovornosti vladike mileševskog Filareta, koji bi takođe trebalo da iznese svoju odbranu pred najvišim crkvenim telom. Glasanje o sankciji koja bi mogla da mu bude izrečena, kako se nezvanično čuje u Patrijaršiji, očekuje se u petak.

Najviše crkveno telo odluku o Georgijevoj smeni donelo je posle tajnog glasanja koje je pokazalo da većina vladika smatra da je episkop Georgije odgovoran za loše stanje u svojoj eparhiji. Bivšeg vladiku kanadskog podržalo je 16 prisutnih članova Sabora, 20 njih izjasnilo se za njegovo trajno razrešenje, a jedan listić, prema crkvenim pravilima glasanja, proglašen je nevažećim.

Ovakav epilog "slučaja Georgije", posle dramatičnih nedelju dana zasedanja tokom kojih su se vladike dubinski podelile oko politike smenjivanja episkopa, pokazala je i podršku patrijarhu Irineju i Svetom sinodu u nameri da se iz episkopata odstrane sve vladike nedostojne arhijerejskog zvanja.

VEČERA VLADIKE Srpske crkve, predvođene patrijarhom Irinejem, bili su u utorak uveče gosti Belog dvora, gde je princ Aleksandar Karađorđević priredio svečanu večeru u njihovu čast.

Sloga vladika biće ponovo na ispitu, kako se čuje u crkvenim krugovima, već u petak, kada će biti odmeravana krivica vladike mileševskog. Ovo bi, međutim, trebalo da bude lakši test, jer je Filaret do sada imao dosta pomirljiviji stav prema postupku u kome se našao.

VLADIKA GEORGIJE ZA "NOVOSTI": PRIHVATAM ODLUKU, VRAĆAM SE U KANADU DA MIRNO ŽIVIM

PRIHVATAM odluku Sabora, iako ne priznajem svoju krivicu - rekao je za "Novosti", u sredu posle sednice na kojoj je razrešen, vladika Georgije: - Sabor je najviše telo naše crkve. On me je izabrao za vladiku, on ima pravo i da me smeni. Na sednici se svašta čulo, a i ja sam rekao sve što je bilo primereno da izgovorim.

Kaže da ga očekuje povratak u Kanadu, gde će ostati trajno nastanjen.

- Planiram da se vratim u naš manastir, gde postoji kuća kupljena za smeštaj episkopa. Pojedinci su pokušali da ospore i status ovog stana, ali tu su stvari čiste. Više od 40 godina nosim mantiju i najmanje što očekujem od crkve jeste da mi dopusti da mirno provedem ostatak života - ističe vladika u izjavi za "Novosti".