VLADIKA Filaret, koga je Sveti arhijerejski sinod SPC u prošli četvrtak razrešio uprave nad Mileševskom eparhijom, predao je dužnost administratoru, episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju.

Primopredaja je obavljena u Vladičanskom dvoru u Prijepolju uz prisustvo episkopa zvorničko-tuzlanskog Hrizostoma i raško-prizrenskog Teodosija, članova komisije formirane po nalogu Sinoda, koja je početkom marta ispitivala optužbe na račun vladike Filareta.

- Poštujem odluku Sinoda, predao sam Eparhiju i ostajem u dvoru do odluke Svetog arhijerejskog sabora SPC u maju. Nadam se da će postupak biti pošten i korektan - jedino je što je juče rekao vladika Filaret, žaleći se da je iscrpljen i lošeg zdravstvenog stanja.

Trojica srpskih vladika - Joanikije, Hrizostom i Teodosije prethodnih dana boravili su u Manastiru Mileševa, gde su juče ujutru služili liturgiju. Episkop budimljansko-nikšićki, kome je poverena briga o Mileševskoj eparhiji do crkvenog sabora, sazvao je sastanak starešina manastira i crkava.

Vest da vladika Filaret više nije na čelu Mileševske eparhije tek juče je zvanično potvrđena. U eparhijskom saopštenju potvrđuje se i da je izvršena odluka Svetog arhijerejskog sinoda o primopredaji, ali i da je protiv vladike Filareta pokrenut kanonski postupak.

- Primopredaja je protekla u duhu crkvenosti, na čemu smo zahvalni kako članovima Sinodalne komisije, tako isto i preosvećenom episkopu Filaretu - navedeno je u saopštenju.

Odgovornost za samovolju i zloupotrebe u rukovođenju eparhijom, za šta se tereti episkop Filaret, utvrdiće u maju Sveti arhijerejski sabor, koji čine sve vladike srpske crkve. Postupak protiv njega se vodi na osnovu izveštaja posebnog tima Sinoda, koji je pregledao eparhijske knjige i razgovarao sa sveštenicima.

BUNA U KANADI
NA dnevnom redu majskog zasedanja Sabora SPC pored utvrđivanja odgovornosti vladike Filareta gotovo sigurno naći će se optužbe na račun još nekoliko episkopa. Vladike će sigurno razmatrati situaciju u Eparhiji kanadskoj, gde već godinama traje tiha buna dela sveštenika i vernika protiv vladike Georgija.