ADVOKATI i Ministarstvo pravde postigli su juče načelni dogovor o izmenama Zakona o javnom beležništvu. On bi trebalo da bude preciziran u četvrtak, posle čega će stručni tim Advokatske komore Srbije predložiti svojoj skupštini da prekine štrajk. Ovo je za "Novosti" potvrdila Jasmina Milutinović, šef stručnog, pregovaračkog tima AKS.

- Dogovorili smo se o izmenama i Zakona o javnom beležništvu i seta pratećih, ali i nekih drugih posebnih zakona - kaže Jasmina Milutinović. - Prevazišli smo nesuglasice i javnobeležnički zapis više neće biti obavezna forma kod svih ugovora o nepokretnostima, već samo u tri slučaja.

On će biti obavezan kada su u pitanju ugovori iza kojih stoje poslovno nesposobna lica, osobe sa invaliditetom, slabovidi i gluvonemi, kao i kod sporazuma lica na zakonskom izdržavanju.

- Sve drugo ostaju privatni poslovi, koje će beležnici solemnizovati, odnosno overavati. Ali, postupak solemnizacije biće uprošćeniji nego što je sada - ističe Milutinovićeva, i dodaje da notar može da odbije da solemnizuje pravno nevaljan ugovor, ali strankama ostaje mogućnost prigovora i žalbe sudu, a ne Javnobeležničkoj komori kao do sada.

Advokati očekuju da im u četvrtak, na sledećem i, nadaju se poslednjem sastanku, bude dostavljen nacrt izmena zakona, gde će "pročešljati" član po član. Ako sve ostane u skladu sa dogovorom, stručni tim će pred Skupštinu AKS izaći sa predlogom da se prekine štrajk jer su zahtevi advokature ispunjeni u dovoljnoj meri da o ostalim predlozima može da se pregovara uz rad.

- Protest je počeo sa zahtevom da notari overavaju ugovore koje advokatura sastavi i to je i dogovoreno. Obustavu rada ćemo prekinuti pošto izmene zakona i formalno budu izglasane u Narodnoj skupštini - kaže Milutinović.

Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović izjavio je kako očekuje da će se pregovori završiti dogovorom "na podjednako zadovoljstvo obe strane":

- Pregovori još nisu završeni i neću da ureknem, ali mislim da smo na pragu okončanja. Razgovori su pokazali da ono zbog čega je bilo razmimoilaženja nije stvar suštine, nego pogleda rešavanja nekih pravnih problema. U tom smislu mislimo da ova obustava rada treba da prestane što pre.

On je ukazao da iako su zahtevi advokata od početka protesta "evoluirali", u njima nema ničeg neprihvatljivog:

- Naprotiv, zajedničkim pregovorima uspeli smo da izbrusimo neka pitanja. To je učinjeno uz poštovanje suštine koncepta latinskog notarijata - beležništva u Srbiji.

SKUPŠTINA DO KRAJA MESECA?

OČEKUJE se da će se izmene Zakona o beležništvu i seta srodnih zakona naći pred poslanicima do kraja ovog meseca, najkasnije početkom februara. Razgovori o paušalnim porezima za 2015. biće nastavljeni "u hodu".