FABRIKE vojne industrije pokušaće da do kraja ove godine obore rekord i zaključe izvozne poslove vredne - milijardu dolara. Srpska proizvodnja oružja, municije i vojne opreme ustoličiće se tako na mestu lidera među regionalnim izvoznicima ove vrste robe.

Oružari, ali i stručnjaci za bezbednost, godinama ponavljaju da bi vrsta posla mogla u skorijoj budućnosti da postane stub domaće privrede. Matematika je jasna - 95 odsto proizvoda namenske industrije namenjen je stranim kupcima, čime se direktno smanjuje razlika u srpskoj privredi koja je debelo na strani uvoza.

Municija, pešadijsko naoružanje, složeni sistemi, pa i oklopna vozila domaća su roba koja je izuzetno cenjena na svetskim tržištima. Samo za prvih šest meseci ove godine izdato je 190 dozvola za izvoz naoružanja u inostranstvo, čija je vrednost gotovo pola milijarde dolara.

Da domaća vojna industrija ima šta da pokaže svetu pokazala je i nedavno održana vojna parada u Beogradu. Ešelon sredstava u razvoju sa nalepnicama preduzeća "Jugoimport SDPR" i Vojnotehničkog instituta imao je zapaženu rolu u paradnom defileu. Domaća publika, ali i gosti iz sveta, na jednom mestu su mogli da vide samohodnu haubicu "nora", oklopna vozila "lazar" i "lazar 2", višecevni raketni bacač "morava", bespilotnu letelicu "pegaz"...

BLIZU MAKSIMUMA Fabrike srpske namenske industrije zapošljavaju 7.500 radnika, a za povremene poslove angažuje se i dodatnih 9.000. Na proizvodnji oružja, municije i složenih sredstava posredno je uposleno i oko 5.000 kooperanata. Obim izvoza od oko 750 miliona dolara koji se beleži poslednjih godina približan je maksimumu, imajući u vidu broj zaposlenih i kvalitet tehnologije. - Namera nam je da zajedno sa Ministarstvom privrede napravimo investicioni ciklus kojim bi se podigla tehnološka moć fabrika odbrambene industrije i stvorila veća kompetitivnost za nastup na svetskom tržištu - kažu u Ministarstvu odbrane.

Sva ova sredstva već su našla put do kupaca u svetu. Školski avion "lasta" osim u Vojsci Srbije, nalazi se i u sastavu oružanih snaga Iraka. Do 2011. ovoj zemlji je isporučeno 20 aviona, a njihova vojska je zainteresovana i za nastavak kupovine. Osim Iraka u igri za nabavku "laste" već dugo su Burma, Namibija, i još nekoliko afričkih država.

Znak da bi Srbija mogla da namensku industruju prebaci u petu brzinu jeste i dogovor o prodaji Pakistanu oklopnog vozila "lazar 2". Prema informacijama iz ove zemlje, pakistanska policija odlučila je da od Srbije kupi najmanje 20 oklopnih vozila. Ova odluka je usledila posle prethodne isporuke tri test primerka "lazara" pakistanskoj armiji koja su položila sve njihove zahteve.

Glavni razlog zašto se pakistanska policija odlučila na kupovini srpskog oklopnjaka leži u dotrajalosti lakih oklopnih vozila "mohafiz" razvijenih na šasiji "lend rover difender". Srbija je navodno ponudila isporuku oklopnih vozila u dve faze, a krajem prošle godine ponuđena je i najniža cena - 11 miliona američkih dolara za kupovinu 20 oklopnih vozila.

U Ministarstvu odbrane kažu da je namenska industrija jedna od najstabilnijih grana u čitavoj privredi Srbije, ali i da može biti zamajac čitavoj domaćoj privredi.

- Srbija je najveći izvoznik naoružanja i vojne opreme u regionu Jugoistočne Evrope - kažu u ovom ministarstvu. - To je veoma važno za privredu, jer vojna industrija ostvaruje suficit u spoljnotrgovnskoj razmeni sa inostranstvom. Od prihoda ostvarenih izvozom moguće je sprovesti modernizaciju vojnih snaga Srbije i ulagati u revitalizaciju postojećih kapaciteta.

Stručnjaci za ovu vrstu posla kažu da je vreme i da se veća sredstva ulože u istraživanje i razvoj naoružanja i vojne opreme. Prodaja oružja, prema njima, ne samo da zemlji donosi ozbiljan devizni priliv već i otvara vrata za izvoz projekata, inženjeringa, pa i upošljavanje drugih privrednih grana u svetu.

Iako su fabrike namenske industrije pretrpele velika razaranja 1999. godine, u gotovo svima posao je potpuno oživeo. O tome svedoči konstantan rast broja dozvola za izvoz naoružanje u inostranstvo. Primera radi, u 2013. godini izvoz naoružanja i vojne opreme bio je gotovo 15 puta veći od uvoza.


PARTNERI RUSI I ARAPI

Dodatni uzlet srpska vojna industrija mogla bi da napravi zahvaljujući novim partnerstvima, pre svega sa Rusijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Od ovih poslova očekuje se da domaćim fabrikama otvore niz novih tržišta na Bliskom i Dalekom istoku.

Kao najambiciozniji posao najavljena je saradnja sa UAE na završetku razvoja i serijskoj proizvodnji visokosofisticirane rakete "alas". Ovaj posao biće vredan više od 200 miliona evra, a u prvoj fazi planirana su arapska ulaganja od oko 24 miliona evra. Slično je i sa proizvodnjom oklopnih transportera u Velikoj Plani, koja bi trebalo da bude proizvod saradnje sa Rusijom. Uz podršku ove zemlje, zajednički proizvod mogao bi da se prodaje na tržištima istočno od Urala, kojima Srbija do sada nije imala pristup.