GORICA Lukić (46) iz Banje Koviljače sa natpisima na sebi „I ja sam majka“ i „Za svu bolesnu i poplavama ugroženu i zaboravljenu decu“ u četvrtak ujutru nešto posle devet časova „zapucala“ je pešice za Beograd.

Na ovaj korak, kako nam je rekla, odlučila se iz krajnje nužde jer smatra da je, ne samo njena porodica već i mnoge koje su u sličnoj situaciji zapostavljene i zaboravljene, pa čak i diskriminisane. Kako kaže, u Beogradu nema ništa zakazano i očekuje da će stići, najverovatnije u ponedeljak, kada će u Vladi Srbije zatražiti prijem kod Aleksandra Vulina, ministra za rad, zapošljavanje boračka i socijalna prava.

- Zatražila sam od policije da me na ovom putu proprate, jer mi ne treba nikakva ni politika ni patetika da se upetljava u ovu moju tešku porodičnu muku koju imamo - kaže Gorica. - Ne želim to, pre svega, zbog moje bolesne trinaestogodišnje ćerke Darije, učenice osmog razreda, koja je pet godina u bolnicama u Srbiji lečena od epilepsije koju nije imala, da bi joj tek nedavno lekari, i to u Turskoj, konstatovali da je hemofiličar A.

Lečenje devojčice je, naravno, i skupo, i teško, i bolno. Ova porodica je, kako nam je rekao i Goričin nevenčani suprug Dragiša Petrović, prodala svu imovinu koju su imali u Šapcu, kuću i imanje njene majke u Zminjaku, i sve uložili u lečenje deteta. Odlučili su da prodaju deo onoga što su kupili u Banji Koviljači gde su se naselili zbog čistijeg vazduha, ali im je poplava nanela velike štete, a uništena je i soba u kojoj treba da boravi bolesna devojčica. Naša sagovornica ističe da je njen zahtev nadležnima da se posete sva deca koja su bolesna i poplavljena, i vidi u kakvom su zdravstvenom i materijalnom stanju. Osim toga, insistira da se na osnovu „viđenih činjenica“ napravi prioritet za odgovarajuće zbrinjavanje.

Zalaže se, takođe, da se kazne svi oni u državnim ustanovama i institucijama koji diskriminišu prava bolesnih, pre svega dece i njihovih porodica, a da se taj novac usmeri u humanitarne svrhe.

Gorica će, kako nam je objasnila, napraviti pauzu u Mačvanskom Prnjavoru, odakle će nastaviti dalje ka Beogradu. Mora, veli, da se čuva jer i sama pati od bolesti kičme kao i njen suprug, bivši službenik policijske uprave u Šapcu koji je ostao da brine o bolesnom detetu i njenoj nepokretnoj majci.

DRAGIŠA: PODRŽAVAM SUPRUGU

U DOMAĆINSTVU porodice Petrović-Lukić zatekli smo devojčicu, njenog oca i bolesnu staricu, videli posledice koje su poplave ostavile.

- Naravno da podržavam suprugu u svemu što je odlučila, jer druge nam nema, pošto nas niko nije ni pogledao, ni pomogao, ni obišao. Kada su poplave, kako se to u narodu kaže, samo dolile ulje na vatru naše iovako goleme porodične muke i nevolje - rekao nam je u četvrtak Dragiša Petrović, nevenčani suprug Gorice Lukić.