Akcijom pod nazivom "Zona slobodna od mržnje" i šetnjom centralnim beogradskim ulicama, danas je obeležen Međunarodni dan ponosa LGBT osoba, sa ciljem da ukaže na postojeću netoleranciju prema LGBT zajednici i prema drugim manjinskim i ugroženim grupama i pojedincima.

"Zona slobodna od mržnje" otpočela je u beogradskom parku Manjež gde su se prisutnima obratili poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić, zamenica Zaštitnika građana Gordana Stevanović, koordinatorka Žena u crnom Staša Zajović i predsednik GSA Lazar Pavlović.

Kako je saopštio Info centar GSA učesnici su noseći zastave duginih boja i transparente, među kojima i transparente solidarnosti sa ugroženima u poplavljenim područjima, prošetali ulicama Svetozara Markovića, Njegoševom i do Beogradske ulice do mesta gde je 1997. ubijen romski dečak Dušan Jovanović.

Akciju su organizovale Žene u crnom, Gej strejt alijansa, IDAHO Beograd, Gej lezbejski info centar, Asocijacija "Duga", Centar za kvir studije, Novosadska lezbejska organizacija, Udruženje "Hestija" i Komitet pravnika za ljudska prava.

"Zonu slobodnu od mržnje" prethodno su podržale mnogobrojne domaće i međunarodne organizacije, institucije i ambasade.

Podršku održavanju akcije i čestitke povodom Međunarodnog dana ponosa uputili su potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički, Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije, kancelarija Saveta Evrope u Beogradu, Delegacija EU u Srbiji, OEBS, ambasade SAD, Velike Britanije, Holandije, Kanade, Austrije, Hrvatske...