U hramu Hrista Spasa u centru Prištine albanska muzička grupa snimila je spot sa obnaženom pevačicom i ostalim članovima benda koji igraju i pevaju unutar hrama. Ovaj spot pojavio se na "Jutjubu", a kao njegova autorka potpisna je Era Istrefi.

Ona se u lascivnim pozama pojavljuje u hramu između priprate i centralnog dela hrama. Na njoj se nalazi potpuno providna odeća, dok drugi član grupe na golom telu ima ispisane parole na engleskom jeziku: "Ne poziraj". Kasnije se pojavljuje tekst: "Ne budi stidljiv".

U spotu se iz idilične atmosfere belih stubova i stilizovanih tradicionalnih velova prelazi u hram Hrista Spasa sa promenom ritma i atmosfere, prenosi Radio KiM.

Premijer Kosova Hašim Tači je uoči prošlih kosovskih izbora ovaj hram nazvao užasnim delom.

Glavni ulaz je zatvoren sa velikom količinom bodljikave žice, dok je na sporednim vratima, sa desne strane, samo jedan kolut žice i platno koje pokriva ulaz, navodi Radio KiM.

Kada su novinari tog radija otišli do crkve, pojavio se čovek koji im je branio da uću unutra.

Nakon guranja sa njim, novinarska ekipa je ušla i videla da se u hramu vrši mala i velika nužda. U priprati žive i stanuju ljudi, a u crkvi su velike količine otpada i papira.

Već deceniju i po, Univerzitet u Prištini i razne vladine i nevladine organizacije vode kampanju koja ima za cilj uklanjanje i rušenje Hrama Hrista Spasa ili njegovo pretvaranje u memorijalni muzej Albanaca.

EPARHIJA RAŠKO-PRIZRENSKA OSUĐUJE SKRNAVLjENjE HRAMA

Eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska osudila je danas najnovije skrnavljenje nedovršenog sabornog hrama Hrista Spasa u Prištini.

Kako se navodi u saopštenju eparhije, kosovska pevačica Era Istrefi snimila je i objavila na "Jutjubu" spot za svoju pesmu "E dehun" u kome polunaga igra u pravoslavnom hramu u Prištini.

Pored pomenute pevačice u video spotu se pojavljuje još nekoliko osoba koje, kako se navodi u saopštenju, "u krajnje demonizovanoj i bogohulnoj koreografiji" igraju polunagi u unutrašnjosti hrama.

"Nažalost, i ovaj najnoviji incident pokazuje u kakvom žalosnom stanju se nalazi ova pravoslavna crkva koja je posebno poslednjih meseci na udaru pojedinih albanskih političara i medija koji otvoreno pozivaju na njeno rušenje ili čak predlažu da se pretvori u muzej OVK", navodi se u saopštenju.

Gradnju hrama Hrista Spasa započeo je 1990. godine tadašnji episkop raško-prizrenski i kasniji patrijarh srpski Pavle, a gradnja crkve prekinuta je 1998. godine izbijanjem oružanog sukoba na Kosovu i Metohiji.

Crkva je više puta bila izložena napadima i pokušajima miniranja, a budući da nije obezbeđena od strane lokalnih vlasti i Kfora i danas se koristi kao javni toalet i predstavlja simbol tragičnog stanja verskih i ljudskih prava na Kosovu i Metohiji.

Eparhija raško-prizrenska apeluje na međunarodne i kosovske zvaničnike da obezbede ovu crkvu, zaštite je od daljeg skrnavljenja i da omoguće završetak njene gradnje kako bi poslali poruku da za Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu još ima mesta u Prištini i na Kosovu i Metohiji.